Nu fälls träden inför bostadsbygget

Den här veckan inleds arbetet med en arkeologisk utgrävning vid p-huset Ankaret. Drygt 250 nya lägenheter är på g.

Norrköpings kommun 19 november 2019 18:00

Det var i december 2017 som bostadsplanerna för kvarteret Ankarstocken, korsningen Repslagaregatan/Kristinagatan, i centrala Norrköping presenterades.

Det handlar om två byggrätter; Youthl Holding AB vill bygga cirka 228 minilägenheter för unga och Whass Förvaltning AB planerar att bygga 30 lägenheter med lokaler i bottenvåningen.

Projektet har blivit försenat, men den här veckan inleds i alla fall arbetet med arkeologiska utgrävningar.

– Utgrävningsarbetet beräknas pågå i cirka fyra veckor. Sedan beror det ju lite på vad arkeologerna hittar i marken, säger Lisa Nyström, mark- och exploateringsingenjör vid Norrköpings kommun.

På förhand låter det inte som om finns några unika arkeologiska fynd i det aktuella området.

– De flesta bostäderna som fanns i kvarteret revs under 1960-talet och det har ju varit en parkeringsplats efter det. Jämfört med andra områden känns det inte som att det kan finnas så mycket. Men samtidigt är det lite spännande då det ligger på gränsen till det gamla Norrköping, säger Lisa Nyström.

Om det inte görs några större fynd beräknas byggstarten kunna ske 2020. 

När det gäller minibostäderna så blir det cirka 28 kvadrat per boende, där hyran beräknas hamna på 2 950 kronor. De möblerade bostäderna riktas till personer i åldern 20–27 år. Med gym och lounge kommer det mer att likna ett hotell än ett vanligt flerfamiljshus.

Youthl Holding AB satsar cirka 130 miljoner kronor i projektet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa