Enligt kalendern är september den allra första höstmånaden i Sverige. Nu är vi inne i slutet av oktober och vintern står för dörren.
För att det rent meteorologiskt ska få kallas höst ska dygnsmedeltemperaturen gå nedåt och vara lägre än tio plusgrader, men ändå högre än noll grader. Vissa år uppstår så kallad Brittsommar och Indiansommar på hösten. Kortfattat innebär det att varma och soliga dagar under höstperioden. Brittsommar kallas det om de varma dagarna infaller kring Birgittadagen den 7 oktober. Den så kallade Indiansommaren är inte knuten till något visst datum. Däremot bör det ha varit en höstlik period, helst med den första frostnatten, innan.
När termometern kryper ned så pass mycket att dygnsmedeltemperaturen är som högst noll grader eller lägre under fem dygn har hösten övergått till vinter. Längst upp i norr, utmed norska gränsen, anlände den meteorologiska vintern redan för en månad sedan.
– Under oktober månad har det varit en normal höst i Östergötland sett till temperaturen, säger meteorolog Linus Karlsson vid SMHI.
– Tittar man på nederbörden så har det varit lite lägre nederbörd i de södra delarna i länet och lite mer i de norra delarna.
Nu väntas kallare luft, med minusgrader som drar in över länet.
– Men än är det en bit kvar innan det blir så att vi kan kalla det vinter. Normalt sett brukar vintern, rent meteorologiskt, inträffa kring den 6 december i Östergötland.