Nu är det dags att sätta lökarna i jorden

Höstens färger börjar synas i naturen. Eftersom jorden fortfarande är varm är det dags för plantering.

"Höstanemonen är finast nu och den blommar så länge" säger Catarinya Ståhl, på Handelsträdgård Löfstad slott.

"Höstanemonen är finast nu och den blommar så länge" säger Catarinya Ståhl, på Handelsträdgård Löfstad slott.

Foto: Elisabet Bergquist

Norrköpings kommun2019-09-09 16:00

Nu är det tid att sätta tulpaner och andra lökväxter i rabatterna så att de kommer upp i vår. Men även perenner, buskar och fruktträd kan man sätta nu inför hösten.

– Det är bättre att sätta nu än att göra det i vår. Ju mindre lökarna är desto snabbare behöver de komma ner i jorden. De små lökarna behöver att jorden fortfarande är varm medan tulpaner oftast går att sätta så länge som man kan gräva i jorden, berättar Catarinya Ståhl, ägare till Handelsträdgården Löfstad slott.

Mörka tulpanlökar och de med dubbla blad har varit populära den senaste tiden. Under september månad har de lökfestival och har beställt in både vanliga lökar men även lite mer speciella.

– Tulpaner är oerhört populära men även andra lökar, säger Catarinya Ståhl.

– Nu är jorden varm och fuktig då är det bästa tiden att sätta både lökar och annat. Det kan vara lite kinkigare att börja under våren för då är jorden kall och vädret annorlunda.

Höstanemoner, astrar och många hortensior trängs bland fruktträd och buskar. Inne i växthusen finns korgar fulla med olika lökväxter. Florisen Linnea Strömberg visar några speciella knölar eller stora lökar som har blivit populära.

– Från de här knölarna växer det ut flera blommar som blommar nu på hösten. De ska ligga i en vas inomhus utan jord och då blommar den. Sedan kan man sätt ut den till våren, säger hon.

De speciella knölarna kallas Tidlösa eller Nakna jungfrun.

Astrarnas sprakande färger lyser upp då hösten börjar.
Astrarnas sprakande färger lyser upp då hösten börjar.
Karta: Löfstad slott
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!