Norrköpingstjej kan bli Miss Universum

Går det att tävla i något som skönhet? ”Absolut!”, menar Lina Ljungberg från Vikbolandet, som nu kan titulera sig Miss Universum Sverige.

Det blev tredje gången gillt för Lina Ljungberg som tidigare landat på andra- och tredjeplats i Miss Universum Sverige.

Det blev tredje gången gillt för Lina Ljungberg som tidigare landat på andra- och tredjeplats i Miss Universum Sverige.

Foto: Sandra Virro

Norrköpings kommun2019-10-12 12:00

– Jag har drömt om det här sen jag var liten och såg programmet på tv. När jag fick reda på att tävlingen fortfarande fanns kände jag att jag ville delta, säger 22-åriga Lina Ljungberg, som efter kröningen på Café Opera i Stockholm nyligen nu tar sikte på att representera Sverige i Miss Universum i december.

Uppgiften att utse Sveriges vackraste kvinna och skicka henne till Miss Universum togs över av Miss Universum Sverige efter att Fröken Sverige lades ner 2009. Tävlingen kunde fram tills dess följas av svenskarna direkt via tv.

Men inte nu längre. 

– 1,5 miljarder följer tävlingen utomlands, så det är jättestort. Men tyvärr inte här i Sverige, säger Lina, men tillägger att 90 procent av deltagarländerna sänder tävlingen på tv.

Omkring 100 länder deltar i tävlingen som i år anordnas i Dubai eller Israel. Tävlingen har återkommande kritiserats och ifrågasatts, men att skönhetstävlingar skulle vara ytliga och spä på utseendehets håller Lina inte med om.

– Verkligen inte, det handlar om mycket mer än en krona på huvudet och en titel. Trots att tävlingen inte har någon större medial uppmärksamhet i Sverige har vi större utseendehets och fler unga som förändrar sitt utseende i dag än när tävlingen visades på tv.

 Lina, som också jobbar som modell, beskriver den branschen som mer utseendefixerad och tuff.

– Jag insåg snabbt att Miss Universum är så mycket mer än det yttre. Du får höras på ett annat sätt än du får göra som modell. Du ska bland annat kunna tala inför många människor och vara insatt i din omvärld. 

Vad bedöms ni på?

– Jag vet inte riktigt vad en jury går på, men de brukar säga ”confident beautiful” – att man är en vacker, självständig, självsäker kvinna som kan utstråla sitt inre till sitt yttre.

Lina, som deltog i Miss Universum Sverige för tredje året i rad har, med sin andra- och tredjeplacering tidigare år, skrapat ihop flera andra titlar – bland annat Miss International och Miss Bikini.

– Titlarna betyder jättemycket för mig. Jag skulle säga att jag kan använda dem oavsett vilket jobb jag söker, det är ju ändå nåt jag åstadkommit.

 I den stundande tävlingen kommer Lina att bedömas iklädd bikini, aftonklänning och ”national costume”. Den sistnämna designad av en svensk designer med olika teman varje år. Linas klänning har ett Abba-tema.

– The winner takes it all, säger Lina med sikte på att vinna en till tiara i år.

Nu tar Lina sikte på att representera Sverige i den internationella Miss Universum-tävlingen i december.
Nu tar Lina sikte på att representera Sverige i den internationella Miss Universum-tävlingen i december.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!