Norrköping Tillsammans får kunglig stöttning

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel stöttar föreningens arbete för barn och ungdomar. "Det känns häftigt", säger ordförande Pelle Holm i Norrköping Tillsammans.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel stöttar projektet från Norrköping.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel stöttar projektet från Norrköping.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Norrköpings kommun2019-11-30 07:00

Vi satt en vårdag, när föreningen Norrköping Tillsammans tog sitt första allvarliga kliv tillsammans i kampen för barn och ungdomar i Norrköping. Den lyckade Nattfotbollen, som startade några timmar varje lördagskväll i oktober 2015 i Hageby, gav eldsjälarna i Assyriska och Sylvia mersmak för framtiden. Föreningarnas projekt med Nattfotboll, Bollis Läs & Räkna, Bollis Lek & Spel och Tryggare Skolgång var och är grunden i det viktiga arbetet.

Jag minns särskilt den nya föreningens höga målsättning.

"Norrköping ska bli piloten, en föregångare för hela landet, hur vi löser integrationen. Vi är optimister, lite halvgalna, som tror oss kunna ändra svenska samhället. Vi gör ett rejält försök. Vi måste lyckas. Föreningslivet spelar roll. Det kan vara idrott, musik, konst eller något annat. Vi börjar här och nu," sa ordförande Pelle Holm då.

Föreningens verksamhet finns i Hageby, Marielund och Navestad i dag, men är på väg i andra delar av Norrköping också.

Arbetet, som en gång var mer en lokal angelägenhet, har spridit sig utanför vår lokala 011-gräns och har till och med nått det svenska kungahuset.

När Kronprinsessparets Stiftelse, som bildades till bröllopet 2010 mellan kronprinsessan Victoria och prins Daniel, delade ut anslag för 2019 var Norrköping Tillsammans ett av de åtta nya projekten. Stiftelsen har en tydlig vision.

"Vi hoppas, tack vare stiftelsen, kunna stödja organisationer som motverkar utanförskap och främjar god hälsa bland barn och unga i Sverige. Förhoppningen är att barn utifrån sina förutsättningar ska få utveckla och ta tillvara på sin fulla potential", säger kronprinsessan Victoria på stiftelsens hemsida.

– Det känns förstås häftigt, säger Pelle Holm.

– Tänk om vi kunde få med hertiginnan av Östergötland, prinsessan Estelle, i Bollis en dag... Det hade varit något. Kronprinsessparet vill ta del av vårt arbete och ta med oss i deras aktiviteter så de kan följa upp vad vi gör. Det handlar inte bara om att ge oss pengar.

Hur mycket pengar handlar det om?

– Jag får inte avslöja det. Det är en hygglig summa.

Jag var ute och besökte Bollis Lek & Spel i Navestadshallen häromveckan, där barnen satt på rad och väntade in en lekfull timme efter skolan. Passet inleddes med applåder och jubel, när Love Jonsson från Skandia och Idéer för livet delade ut en check på 40 000 kronor till Norrköping Tillsammans.

Just Idéer för livet går tillbaka över 30 år tiden, när Björn Wolrath –  i sin roll som vd för försäkringsbolaget Skandia – startade det efter kravallerna i Kungsträdgården i hopp om att ge barn och ungdomar stöd för en bättre fritid och framtid. Idéer för livet har stöttat över 4000 projekt genom åren och delat ut över 30 miljoner kronor.

Bollis Lek & Spel i Navestad är det senaste i Norrköping.

– Det ligger helt i vår linje och tanke. Vi är aldrig ensam finansiär till ett projekt utan vill gärna vara en del av ett, säger Love Jonsson.

Norrköping Tillsammans ser med tillförsikt fram mot 2020.

– Det har hänt mycket bra på kort tid. Stödet från Kronprinsessparet och Skandia tillsammans en rapport från Skolverket, som visar att vi är på rätt väg, gör att vi står på en stabil grund för framtiden, menar Pelle Holm.

Karta: Söderporten
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!