Norrköping ska rustas för tuffare väder

I takt med att Norrköping växer börjar rustningen för att staden ska stå starkare mot klimatförändringar och extrem nederbörd.

Karin Jonsson (C), ordförande i tekniska nämnden, Johan Andreasson, driftchef på Nodra, Maria Rothman, projektledare för "Hållbar dagvattenhantering."

Karin Jonsson (C), ordförande i tekniska nämnden, Johan Andreasson, driftchef på Nodra, Maria Rothman, projektledare för "Hållbar dagvattenhantering."

Foto: Sandra Virro

Norrköpings kommun2019-10-10 20:00

Vad händer om Norrköping drabbas av ett skyfall? Förmodligen påverkas både samhällsviktiga funktioner, vägar och byggnader – och ger stora konsekvenser för Norrköpingsbor. Det vill man undvika – därför har Norrköpings kommun tillsammans med va-bolaget Nodra tagit fram riktlinjer för en hållbar hantering av dagvatten – bland annat för att minimera översvämningsrisken i framtiden. 

– Det här blir ett underlag för oss, vi ska ha det här som en bibel för att veta hur vi ska förhålla oss i de här frågorna, säger Maria Rothman, projektledare för "Hållbar dagvattenhantering" – ett projekt som bland annat innehåller riktlinjer kring  ansvarsfördelning, rening av dagvatten och hållbart byggande för att klara ett allt extremare väder.

– Dagvatten är en svår och viktig fråga att hantera. I takt med att staden förtätas används ytor som tidigare varit genomsläppliga, säger Johan Andreasson, driftchef på Nodra. 

Ansvaret för hanteringen av dagvattnet ska framöver delas mellan Nodra och kommunen, dessutom måste fastighetsägare dra sitt strå till stacken. 

– Alla måste bidra. Hela samhällsbyggnadsprocessen måste vara med. Fastighetsägarna är en jätteviktig spelare i det här. Om vi kan lyckas fördröja nederbörden på den byggnad som det trillar på så har vi vunnit jättemycket, säger Johan Andreasson. 

I de nya riktlinjerna klassificeras olika nederbördsmängder efter sin så kallade återkomsttid (statistiskt mått på hur vanligt regnet är), där ansvaret för att ta hand om olika nederbördsmängder delas mellan tre parter. För mindre mängder regn, upp till 10 mm, blir fastighetsägaren skyldig att se till att vattnet kan tas upp. För exempelvis en hård jordyta på 1000 kvadratmeter behövs en fördröjningsvolym, exempelvis en damm, på tio kubikmeter som kommer behöva redovisas vid bygglovsansökan.

Ansvaret för normalt dagvatten – nederbörd med återkomsttid på 10-30 år – blir Nodras ansvar. För 30 år och uppåt, så kallade extrema regn och katastrofregn, faller ansvaret på kommunen. 

– Många bäckar små, det är inte särskilt mycket för den enskilde men om alla gör det blir det mycket, säger Karin Jonsson (C), ordförande i tekniska nämnden.

Kommer redan befintliga fastigheter behöva installera lokal hantering?

– Nej, det är främst vid nybyggnationer. Men i vissa fastigheter i enskilda områden kan vi behöva gå in och prata med fastighetsägaren, säger Maria Rothman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!