NMR uppges ha tränat kampsport på skolan

Nazistiska NMR ska den senaste tiden ha tränat självförsvar med kniv i en kommunal skola i Norrköping.

NMR uppges ha hyrt kommunala lokaler i Norrköpings kommun. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

NMR uppges ha hyrt kommunala lokaler i Norrköpings kommun. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Norrköpings kommun2019-11-30 08:00

Nordiska motståndsrörelsen, NMR, ingår i den gruppering som Säkerhetspolisen bedömer vara en våldsbejakande extremistmiljö. I ett mejl skriver Säpo att man jobbar med att reducera hoten från extremistmiljöerna.

– Vi ser en utveckling inom den våldsbejakande högerextremismen som innebär att risken ökar för att individer kan inspireras att begå attentat eller grova våldsbrott, skriver Viktor Sandqvist på Säpos presstjänst.

Vid flera tillfällen har det avslöjats att NMR-medlemmar hyrt kommunala lokaler runt om i Sverige för sin verksamhet – Norrköping är inget undantag. Enligt NMR-publikationen Nordfront ska flera av organisationens medlemmar ha tränat kampsport här den 20 november i år.

Träningspasset ska bland annat innehållit slagteknik, självförsvar mot kniv, låga sparkar, boxning, kickboxning och brottning. Enligt uppgifter till oss ska träningen tagit plats i Kimstadskolans gymnastikhall. 

För oss vill organisationen gärna inte berätta om sina aktiviteter i Norrköping. Man medger att man tränat i Norrköping, men vill inte bekräfta att man varit i Kimstadskolan.

– Det ligger inte i vårt intresse att berätta det för er, skriver Martin Saxlind, presstalesperson för Nordfront i ett mejl.

Varför tränar ni exempelvis kickboxning och självförsvar mot kniv?

– Gissningsvis så tränade våra medlemmar det för att bli bättre på att försvara sig mot knivattacker och andra former av våld. Vi lever i ett mångkulturellt samhälle som blir alltmer våldsamt, varför det kan vara bra att kunna försvara sig själv och sina närstående.

– Sen är det rent generellt bra för hälsan och allmänt trevligt att syssla med träning. Det har väl även ni på er tidning hört talas om?, skriver Saxlind vidare.

Han vill inte berätta hur många som var med på passet eller om man hyrde lokalen genom en privatperson.

– Varför frågar du? Är du ute efter att hänga ut honom som träningsintresserad?

För kommuner kan det vara svårt att kontrollera aktiviteter om lokalen hyrs av privatpersoner. I januari i år rapporterades exempelvis att NMR-medlemmar, trots att Nacka kommun hade en handlingsplan mot våldsbejakande extremism, kunde träna för strid med kniv i en skola. Tjänstemän i kommunen kände till att NMR använde lokalen, men fortsatte att hyra ut den då man inte kunde bevisa att det bedrivits någon illegal eller kriminell verksamhet. Då gick politikerna in och polisanmälde händelsen och NMR portades.

Karta: Kimstadskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!