– Vi har tidigare skrivit om skador efter bäverns framfart. Bland annat har djuret under senare år gett sig på Cityfiskes brygga i Strömmen och Tulpanträdet som planterades på Kråkholmen för att hedra Sonja Stenhammar, sångerska och initiativtagare till Stenhammartävlingen. Men även andra träd har förstörts.
– Vår parkenhet hade inför exploateringen på Strömsholmen märkt ut skyddsvärda träd som skulle sparas, men bävern tog ner flera, berättar Simon Karlsson, limnolog.
– Träden är en del av Norrköpings stadsbild, men växtligheten behövs också för att ge skugga och skydd för vattenlevande djur.
Norrköpings kommun har nu gjort en insats för att skydda träd. Mellan 30 och 40 träd omkring Hästskodammen och Strömsholmen har klätts in med hönsnät.
– Jag fick tipset av en bäverforskare som berättade att det funkar. Bävern tar sig inte igenom nätet med sina tänder, säger Simon Karlsson.
En läsarfilm vittnar om att bäver finns kvar i centrala Norrköping. Den visar hur en orädd bäver korsar en gångstig i Åbackarna, alldeles framför filmaren.
– Vi har i flera års tid fått in uppgifter om en bäver som inte skyggar för människor. Hypotesen är att det är den bäver som 2014 stängdes in mellan dammarna, nedströms Bergsbrodammen. Många tyckte synd om bävern och matade den med kvistar, säger Simon Karlsson.
På andra håll i landet har det rapporterats om aggressiva bävrar. Men några sådana problem har man inte haft i Norrköping. Rådet från kommunens experter är att visa sunt förnuft, titta på bävern på avstånd och att ha hunden kopplad.