Motstånd mot nya byggplaner för Klinga

Förslaget till detaljplan för Klinga verksamhetsområde är ute på samråd. Det betyder att vem som vill kan tycka till om planerna.

Norrköpings kommun 19 september 2019 22:00

På torsdagskvällen var det Öppet Hus i restaurangen på Klinga golfbana. På plats fanns åtta tjänstemän från kommunen och politikerna Reidar Svedahl (L) och Christer Frey (M), ordförande och vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

I början av nästa år väntas nämnden fatta beslut om detaljplanen för omkring 60 hektar åker och skog där 40 hektar åker föreslås bli ett logistikcentrum och skogen bevaras som skog.

I våras presenterades ett första förslag till detaljplan. Efter protester arbetades det om och nu föreslås de större, 20 meter höga lagerbyggnaderna placeras längre bort från villorna.

Men byborna är inte nöjda

– Det här är inte så enkelt att det bara handlar om vår utsikt, säger Anna-Karin Holm, som en morgon för ett par år sedan upptäckte en maskin i färd med att schakta bord jord på åkern nedanför parhuset hon bor i.

Det var början till Klinga verksamhetsområde. Sedan dess har en grupp mindre företag flyttat dit. 

– Jag blev uppriktigt ledsen när jag förstod att de vill bygga på ännu mera åkermark. Det handlar om vår matförsörjning,  det är jätteviktigt med stadsnära odlingar i framtiden, säger hon.

Till Öppet Hus kom ett 20-tal personer för att lyssna och fråga. Jobb ställdes mot den lantliga miljön.

 – Vi har inte råd att tacka nej till arbetstillfällen om vi inte har mycket starka skäl. Som politiker måste vi se till helheten och se till att folk har både någonstans att bo och jobb, säger Reidar Svedahl och förklarar att det finns en politisk enighet bakom beslutet att utveckla Klinga till ett verksamhetsområde. . 

Han uppskattar att utbyggnaden av Klinga kan ge 300 jobb och därmed försörja betydligt fler. En uppgift som direkt ifrågasattes.

– Du vet ingenting om hur många jobb som kommer att skapas här, sa Henrik Andersson som är en av dem som bor i Klinga by.

Reidar Svedahl svarar att han jämförde med Rustalagret på Malmölandet, där man precis satt spaden i marken för en utbyggnad.

– Vi måste tro på de företag som kommer hit. Norrköping har ett exceptionellt bra läge med hamnen och närheten till E4:an.

För familjerna handlar det också om att de oroas över att värdet på deras hus ska rasa om planerna blir verklighet.

– Jag känner mig lurad, fångad i en råttfälla. Om ni visade oss respekt skulle ni ge mig vad huset är värt, säger Jerney Kovac, en av de senast inflyttade i Klinga by.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kommentera
Ämnen du kan följa