Motorcykelgäng stöttade utsatta kvinnor

Medlemmar i den nystartade ideella föreningen Orange Riders var på tisdagen på plats för att stötta en våldsutsatt kvinna under förhandlingarna i Norrköpings tingsrätt.

Trygghet i bredd till stöd för utsatta kvinnor och barn.

Trygghet i bredd till stöd för utsatta kvinnor och barn.

Foto: Thomas Möller

Norrköpings kommun2019-11-19 19:00

Föreningen har sin bas i Norrköping, men på plats fanns också engagerade "knuttar" från andra orter för att visa sitt stöd. 

Orange Riders har som mål att bidra till insamlingar, hjälp till skyddade boenden och kvinnojourer samt samarbeta med Brottsofferjouren vid vittnesstöd. I det här specifika fallet tryckte anhöriga till den drabbade kvinnan på för att stöd och hjälp.

– Det finns alldeles för många otrygga kvinnor och barn som lämnas ensamma och utsatta. Vi vill stödja så många vi kan och det känns bra att kunna hjälpa till, säger Maria Andersson, grundare av Orange Day MC, motorcykelkortegen som kör genom Sverige för att stå upp mot våldet mot kvinnor. 

Under den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor – som uppmärksammas den 25 november – menade förra året UN Women Sverige att Norrköping var den stad i Sverige som lyste mest orange. Många fastigheter lystes då upp i färgen och toppidrottslagen spelade i orangea matchställ.

– Vi får stor respons på det vi gör. Föreningen har tidigare agerat vid rättegångar, men aktionen i Norrköping blir den första här. Som brottsoffer är det tungt att behöva se och höra förövaren sitta och blåneka. Nu är inte kvinnorna ensamma.

Mikael Kivelä från Eskilstuna var en av deltagarna som var med under rättegångsdagen i Norrköping.

– Våldet mot kvinnorna breder ut sig i samhället. Det måste uppmärksammas, säger han.

Maria Andersson, grundare av Orange Day MC.
Maria Andersson, grundare av Orange Day MC.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!