Moderaten hade velat fråga marknaden

Filip Jakobsson (M) är 2:e vice ordförande i tekniska nämnden.
Filip Jakobsson (M) är 2:e vice ordförande i tekniska nämnden.

"Jag undrar varför man inte ens ville fråga marknaden", säger Filip Jakobsson (M), 2:e vice ordförande i tekniska nämnden.

Norrköpings kommun 16 september 2019 06:00

Moderaterna, tillsammans med Sverigedemokraterna, motsatte sig beslutet om att kommunen själva skulle ta över trafikledningen för spårvägen. Man yrkade på att det skulle ske en upphandling.

Filip Jakobsson (M) förklarar:

– Problemet är att kommunen nu ska ta över en funktion man dels inte utfört tidigare och dels en funktion som måste finnas hela dygnet alla dagar i veckan. Transdev har många synergier i att sköta detta själva då utbildningen för trafikledning har mycket gemensamt med de som spårvagnsförarna har. Man kan också med enkelhet sätta in vikarier vid frånvaro. Det kommer kommunen inte att kunna vilket troligen kommer leda till en stor och dyr vikariepool, säger han.

Filip Jakobsson och hans parti ifrågasätter också antagandet om att det bara skulle komma in dyra anbud. Partiet påpekar också i sitt yrkande att det handlar om att värna det fria företagandet.

– Tjänstemännen sa till oss att det inte finns några företag i Sverige som utför trafikledning och av den anledningen räknade man med få och dyra anbud. Jag undrar varför man inte ens ville fråga marknaden, säger han.

Filip Johansson avlutar med att säga han anser att underlaget var för tunt och att allt bygger på antaganden. Han menar att det inte räcker för att egentligen göra en bra bedömning. Han återkommer också till att det borde gjorts en upphandling.

–  Vi saknar bra skäl till att driften görs i egen regi, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa