– Det är något jag har tänkt på i flera år. Det har varit det som har fått mig att gå upp på morgonen, tanken att det här ska hända, säger Michelle Bäck.
Restaurangen ligger i det nya kvarteret Garvaren. Om allt går som planerat kommer man att slå upp portarna för första gången den 24 april. Tanken är att servera så kallat ”comfort food”. Fokuset kommer att ligga på grytor, med inspiration från olika kulturer – allting helt veganskt.
– Jag tyckte att det saknades. Som Norrköpingsbo som inte äter animalier finns det ingen restaurang i dagsläget som tillgodoser det behovet på ett bra sätt. Jag tänkte att eftersom ingen annan gör något åt saken får jag göra det själv.
Idén till restaurangen fick Michelle när hon pluggade till veterinär i Uppsala. Drömmen fick henne att sadla om, och i stället börja läsa företagskurser.
– Idén har funnits i ungefär fyra år, säger hon.
Efter att Michelle läst de nya kurserna började hon jobba på olika restauranger hemma i Norrköping – allt för att samla erfarenhet från branschen. Att starta eget var helt nytt.
– Jag har fått lära mig så mycket nytt som jag aldrig ens rört vid tidigare. Jag har lärt mig om el, vatten, rörmokeri, bokföring, det har varit jätteroligt, säger hon.
Att öppningen skulle äga rum mitt under coronakrisen är så klart inte optimalt, men inget som stoppar planerna.
– Det är svårt att säga redan nu hur det kommer att påverka, jag är så inne i min lilla bubbla här på bygget, men man får hålla koll på Folkhälsomyndighetens råd. Sen har jag fått mycket stöd, hyresvärden ger mig tre månader gratis hyra för att hjälpa mig att få en bra start. Men det har också påverkat min personalstyrka som fått halverats. Vi kommer att ha fokus på takeaway, vilket vi skulle haft i vilket fall som helst.
Vid vårt besök är lokalen ännu inte klar, utan arbetet pågår för fullt. När inredningen är på plats så kommer det att finnas rum för ungefär 64 gäster.
– Det kommer att bli flera bås här inne framför allt, bänkar och bord och ett högt barbord i mitten, är tanken.
Namnet till trots är lokalen inte mycket till skrymsle. Tvärtom: Stort, luftigt och högt till tak är en mer korrekt beskrivning.
– 2018 såg jag en tidig skiss på den här lokalen på Nyföretagarecentrum, med dess fönsterpartier, höga tak och läget. Jag tänkte: ”Det här vore inte så dumt”. Resten är historia, avslutar Michelle Bäck.