Miljonsatsar på nya idrottsplatsen

Snart invigs en ny spontanidrottsplats i centrala Norrköping. Förhoppningen är att den ska bli ett nytt utflyktsmål.

Förhoppningen är att den nya anläggningen ska bli ett besöksmål för träningssugna norrköpingsbor.

Förhoppningen är att den nya anläggningen ska bli ett besöksmål för träningssugna norrköpingsbor.

Foto: Annika Flood

Norrköpings kommun2019-10-18 06:00

Bakom Linghallen, strax intill Södra promenaden i Norrköping, pågår de sista förberedelserna för att färdigställa den nya idrottsplatsen. Där det tidigare var en stor grusplan är det numera en konstgräsplan med nät bakom. Den gamla, kraftigt nedgångna löparbanan, har ersatts av en hinderbana.

– Det här är en spontanidrotts- och friskvårdssatsning. Vi har försökt få in många olika delar på den här ytan, för att få bra spridning på besökarna. Bygger vi mycket på samma plats är chansen större att det blir ett utflyktsmål, säger Viktor Månsson, enhetschef på kultur- och fritidskontoret.

Konstgräsplanen är utan granulat och för att förhindra att mopedister kommer in på planen och förstör har man hittat på en fiffig lösning med kuber.

– Den fungerar samtidigt som en liten läktare. Man kan sitta där och titta och det blir en mindre barriär för att själv ta steget och vara med i spelet, säger Viktor Månsson.

Förutom konstgräsplanen och hinderbanan finns också en ny installation för klättring/bouldering. Man har även fräschat upp boulebanan, beachvolleybollplanen och basketkorgarna.

– Vi följer aktuell forskning för att ta reda på vilka aktiviteter som lockar till spontanidrott. Fotbollsplanen lockar främst killar medan klättring har en övervikt av tjejer. Utegymmet och hinderbanan är ungefär jämnt fördelat, säger Viktor Månsson.

På området finns även ny belysning för förbättra trygghetsfaktorn. Armaturen är ny men man har kunnat behålla de gamla stolparna. 

Vad har den här renoveringen kostat?

– Ungefär två miljoner kronor, svarar Viktor Månsson. 

Har det hållit sin budget?

– Det har dragit över lite, det är markjobbet som är svårt att beräkna kostnad på. Man brukar säga att tio procent är acceptabelt att dra över, det här har blivit mindre än tio procent dyrare.

Getängen kommer att nyttjas av skolelever från främst de Geergymnasiet och Kungsgård dagtid. För deras idrottsundervisning har uppfräschningen av anläggningen blivit ett lyft.

– Men skoleleverna har inte förtur hit, vill man träna dagtid är det bara att köra. Ingen förening kommer att ha det här som sin hemmaplan, anläggningen är inte bokningsbar, utan är alltid öppen för alla, säger Viktor Månsson.

Den 26 oktober mellan klockan 10 och 12 kommer anläggningen att invigas. Flera föreningar i stan är inbjudna för att vara på plats och inspirera till aktivitet. 

Installationen för klättring finns i två storlekar, en större för vuxna och en lite mindre för barn.
Installationen för klättring finns i två storlekar, en större för vuxna och en lite mindre för barn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!