Miljoner kan behövas för att hjälpa klubben

Smedby AIS har ansökt om lånelöfte hos kommunen på sju miljoner kronor. I grunden ligger en skattetvist.

Mirum Arena kan bli kommunens säkerhet om man beviljar lånet på sju miljoner kronor till Smedby AIS.

Mirum Arena kan bli kommunens säkerhet om man beviljar lånet på sju miljoner kronor till Smedby AIS.

Foto: Matz Glimhed

Norrköpings kommun2019-10-07 06:00

På måndagen väntas kommunstyrelsen att ge lånelöfte till idrottsföreningen Smedby AIS. Bakgrunden handlar om bygget av anläggningen Mirum Arena och de momsavdrag som gjordes i samband med det.

– Det här bottnar i att Skatteverket sedan 2016 har en ändrad syn på avdragsrätten vid moms för idrottslig verksamhet. Vi är nog inte ensamma i landet om att ha byggt egna arenor och Skatteverket prövar nu hur reglerna ska tolkas, säger Kenneth Johansson, ordförande för Smedby AIS fastigheter AB.

Skatteverket har synpunkter på de momsavdrag som gjordes 2014–2015 och vill att Smedby AIS ska betala 6,5 miljoner kronor. Beslutet överklagades till Förvaltningsrätten, vars dom i sin tur överklagades till Kammarrätten som nu ska avgöra ärendet.

– Vi har ju ingen aning om hur de kommer att döma. Det kan bli noll och det kan bli sju miljoner, beroende på vem som får rätt. Allt ligger i Kammarrättens händer och vi måste förbereda oss, därför har vi lämnat in ansökan om lånelöfte, säger Kenneth Johansson.

Ni har redan fem miljoner kronor i lån hos kommunen, hur påverkar det föreningen om ni mer än fördubblar era lån?

– Ja, det är ju medlemmarna som kommer att få betala. Men vi har ganska stor uthyrning till andra föreningar också. Men exakt vad det kommer att innebära får vi se, det beror ju på vad vi får för lånevillkor.

Föreningar som vill låna av kommunen ansöker hos kultur- och fritidskontoret som gör en bedömning och ger en rekommendation till kommunstyrelsen.

– Det vi tittar på är stabiliteten i föreningen, det ska finnas en historik av god ekonomi. I vår ände kapar vi bort i stort sett alla nystartade föreningar, för att de inte har någon historik att visa upp, säger Viktor Månsson som är enhetschef på anläggning och uthyrning på kultur- och fritidskontoret.

Hur har ni bedömt Smedby AIS?

– Vi har bedömt att deras ekonomi i dagsläget ser stabil ut, att de har en styrning och ledning som är god och att deras verksamhet är positiv och välskött. De uppfyller kriterierna för att vi ska skicka frågan vidare till kommunstyrelsen.

Om föreningen inte kan betala tillbaka sitt lån har kommunen enligt tjänsteskrivelsen säkerhet i Mirum Arena. I ett sådant läge skulle alltså kommunen kunna lösa in arenan.

Är det något kommunen vill?

– Nej, om vi hade velat ha en arena så hade vi byggt den själva. Vi är väldigt nöjda med Smedby som förening och därför rekommenderar vi också det här lånet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!