"Många undrar vad det är som händer"

Åke Karlsson, lokal ordförande i Landsbygdspartiet oberoende, tycker att avdelningen har blivit överkörd när fyra avhoppade SD:are fick plats i partiet.

Åke Karlsson, lokal ordförande för Landsbygdspartiet oberoende, menar att den lokala gruppen blivit överkörda av partiordföranden.

Åke Karlsson, lokal ordförande för Landsbygdspartiet oberoende, menar att den lokala gruppen blivit överkörda av partiordföranden.

Foto: Karoline Montero Araya

Norrköpings kommun2019-09-04 21:00

Det var i måndags som vi kunde berätta att fyra lokala företrädare från Sverigedemokraterna anslutit sig till Landsbygdspartiet oberoende (LPo). Bland andra förra oppositionsrådet Sandra Karlsson. 

Nu berättar lokale representanten och ledamoten i partistyrelsen, Åke Karlsson, att han och den lokala gruppen hållits utanför beslutet att ansluta de fyra avhopparna.

– Det kom som en fullständig överraskning för mig. Jag fick beskedet av Radio Östergötland när de ringde upp mig. Den lokala gruppen blev också överraskade och jag har fått ta emot många samtal där väljare undrar vad det är som händer. Om vi ska bli något slags "SD light", säger han.

Enligt partiordföranden Stefan Torssell informerades inte den lokala gruppen i Norrköping på uppmaning av de inblandade. Han säger också att det finns personliga skäl bakom Åke Karlssons frustration. 

– Jag gjorde det här för partiets bästa. Då får man bortse från personliga skäl och det tror jag inte att Åke Karlsson gör. Sen hade förstås det bästa varit att alla i partistyrelsen fått information innan det blev offentligt med anslutningarna. Det här är bra och duktiga personer som valt att gå med i vårt parti, säger han.

Åke Karlsson säger att det här inte bara är något som rör honom. Han menar att agerandet skadar partiet.

– I samtal med Stefan Torssell säger han att skälet till hemlighetsmakeriet var att avhopparna begärde absolut tystnad innan allt var klart. Jag tycker inte att de kan ställa sådana villkor. Hade vi fått information hade vi kunnat tala med de fyra inblandade och hört hur de resonerade. Nu ställdes vi inför fullbordat faktum. Det blir en dålig start för alla inblandade, säger han.

Enligt Åke Karlsson kommer han att ta upp frågan om hur det gått till med anslutningarna nästa gång partistyrelsen har möte. Förutom de fyra i Norrköping anslöt sig också 20 SD-politiker från Umeå, Kramfors, Ånge och Örnsköldsvik i samma veva.

– Jag ska definitivt ta upp frågan. Som jag har tolkat det finns det flera som är tveksamma till agerandet.

Stefan Torssell säger att frågan om anslutningarna kommer att diskuteras på nästa möte i partistyrelsen. Det är redan bestämt.

– Avhopp händer i alla partier. Vi måste diskutera om en partiledare ska ha möjlighet att göra saker i partiets namn, för partiets bästa, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!