Målet: Vildsvin på tallriken i skolan

Förra veckan fick flera elever i Norrköping testa på vildsvinskött under skollunchen. Ambitionen är att köttet ska bli ett återkommande inslag på menyn.

Norrköpings kommun 29 oktober 2019 11:30

Råsslaskolan, Klingsborgsskolan, Vikbolandsskolan och Skarphagsskolan fick i förra veckan testa vildsvinskött till lunch, något som SVT Nyheter Öst var först med att berätta om. Och initiativet verkar ha mottagits väl.

– De jag pratade med tyckte att det var jättegott, säger Ingrid Kalm, kostchef i Norrköpings kommun, som var med på Klingsborgsskolan där eleverna bjöds på vildsvinsköttfärslimpa, potatis, brunsås och grönsaker.  

– Och i köket tyckte de att det var lättjobbat.

 

Från Klingsborgsskolans sida har man inte genomfört någon systematisk uppföljning kring hur maten upplevdes av eleverna, berättar Hans Sandberg, rektor på Klingsborgsskolan. Men vid lunchen tyckte han sig ändå få en uppfattning.

– Jag uppfattade bara positiva signaler från eleverna, säger han.

Vad tycker du om att man vill introducera vildsvin på matsedeln i skolan?

– Generellt sett tycker jag att det är bra. Dels eftersom att det är närproducerat och dels för att det är en djurart som växer explosionsartat, där det finns ett behov av att glesa ur stammen. Sen har vi utmaningen på Klingsborgsskolan att en rad av våra elever kommer från andra kulturer och väljer att inte äta kött från gris. Majoriteten lutade åt att vildsvinskött bör räknas till gris.

Det nyligen genomförda smaktestet är en del av ett större mål, där ambitionen är att göra vildsvinskött till ett återkommande inslag på menyn.

– Målet är att vi ska ha några serveringar om året med vildsvinsfärs, säger Ingrid Kalm, och framhåller att det – förutom den goda smaken – finns flera fördelar med köttet.

– Det är närproducerad mat och djuren har skjutits i trakterna här omkring, där vi har en växande stam.

 

Men än så länge finns inget beslut i frågan och innan en eventuell upphandling kan flera tester på andra skolor komma att genomföras.

– Så småningom kan vi kanske upphandla det här. Under nästa år skulle man väl kunna tänka sig att det kan bli verklighet.

Samtidigt som de fyra skolorna testade köttet serverades det också till samtliga inom äldrevården.

– Där har vi testat det förut och där är man nöjda. Det är uppskattat med lite annan mat, säger Ingrid Kalm.

Livsmedelsverket har fått i uppdrag av regeringen att hitta lösningar på det växande vildsvinsproblemet. Nyligen kom myndigheten med ett antal förslag, bland annat att underlätta för kommuner som vill köpa in vildsvinskött.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa