Ljusfestivalen sparar – och blir mer lokal

Så här såg det ut under en tidigare festival.
Så här såg det ut under en tidigare festival.

"Det blir en betydligt mindre budget i år. Samtidigt vill vi lyfta lokala kreatörer", säger Maria Olofsson, evenemangskoordinator på Norrköpings kommun.

Norrköpings kommun 30 september 2019 18:00

Efter Upplev Norrköpings mardrömsår 2018, med en Marvel Avengers-utställning som blev betydligt dyrare än vad som beräknats, ställdes också frågor om framtiden för Norrköping Light Festival. 

Nu är det klart att festivalen kommer tillbaka. Den här gången i en mer nedbantad version.

– Det blir en mer lokal festival. Vi visar upp fyra inköpta konstverk från vår tidigare samarbetspartner Amsterdam. Men den största delen handlar om att lyfta fram lokala kreatörer, säger Maria Olofsson.

 

Till årets festival har kommunen alltså avslutat samarbetet med Amsterdam. Enligt kultur- och fritidsdirektör Maria Modig finns det inget missnöje bakom att samarbetet avslutas.

– Men nu är det tack och hej. Det var dels en ekonomisk fråga. Men det handlar även om idén om ett större inflytande lokalt. Medskapande är ett ledord, säger hon.

Vad blir det för budget på evenemanget i år?

– Det blir en betydligt mindre budget i år. Det är väldigt viktigt att vi håller oss innanför de ramar som finns, säger Maria Modig.

 

Festivalen invigs 29 november och kommer att visas till och med 31 januari nästa år. Enligt Maria Olofsson håller man just nu på och planerar inför festivalen. En ganska kort startsträcka alltså.

– Vi jobbar just nu med att få ihop utbudet. Det är ganska kort tid för det. Till nästa festival kommer vi ha ännu större möjligheter att hitta fler lokala kreatörer som kan visa upp sig, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa