– Equiterapi är förebyggande friskvård och rehabiliterande eftervård för hästar och liknar den behandling som en naprapat utför på människor. Linda Söderberg Fång jobbar med både tävlingshästar och hobbyhästar. Hon reser runt, främst i länet, och får se både "vanliga" stall och stall som har golvvärme och kristallkronor.
Med tiden har det blivit en bransch som växer.
– Vi använder hästar på ett annat sätt i dag jämfört med för kanske 10–15 år sedan. Överlag är det fler som insett att man kan tjäna på att jobba förebyggande, det är en dyr sport och skador tar ofta lång tid att läka. Precis som en elitidrottare så kan hästar bli trötta och överbelastade i sina muskler och leder, säger Linda Söderberg Fång.
Dagens första patient är en lurvig islandshäst med lång, sagolik man. Han heter Balthazar och är nyfiket delaktig när Linda Söderberg Fång sätter igång och börjar massera honom över ryggen.
Att det skulle bli just det här yrkesvalet för Linda visste hon redan i tidiga tonåren.
– Jag hade en halt häst som veterinären inte lyckades bota men som en equiterapeut kunde hjälpa genom muskulär behandling. Det inspirerade mig och då visste jag att det var det jag ville göra, förklarar hon.
Hästintresset har hon haft sedan hon var liten. Hennes mamma hade hästar och det blev ett naturligt fritidsintresse.
– Från början var jag faktiskt lite rädd för hästar. Men fascinationen och kärleken till hästarna tog överhanden och gjorde så att jag fortsatte i alla fall, berättar hon.
Linda har sedan tonåren stått fast vid sitt yrkesval. Hon gick en tvåårig svensk hästterapeututbildning som innehöll bland annat anatomi, akupunktur, massage, elektromedicin, fysiologi och mobilisering. Efter det var hon diplomerad equiterapeut och när hon var 19 år startade hon sitt företag.
– Det kan vara tufft att vara egenföretagare. Man får hitta vägar, speciellt under småbarnsåren. Vi löste det genom att dela på föräldraledigheten, och jag fick amma mellan patienterna. Vi har också haft ovärderlig hjälp av mina svärföräldrar.
Hon berättar också att det ibland kan bli lite ensamt som egenföretagare. Branschen är fortfarande relativt liten och det finns inte så många kollegor.
– Jag har en kollega i Östergötland som gör samma sak som jag. Vi rådfrågar varandra och hjälps åt med patienter. Vi är, båda två, också knutna till Mälaren hästklinik, så jag arbetar regelbundet på kliniken.
De utför ortopedi, kirurgi och medicin på hästar. På kliniken arbetar Linda tillsammans med veterinärerna och hjälper till med rehabiliteringen.
Hästarna är den stora delen i Linda Söderberg Fångs företag men man kan även stöta på henne om man går på yogaklasser. Hon har fasta klasser varje vecka, vikarierar för andra yogalärare ibland och har även haft ryttaryoga.
– Det är en yoga som är anpassad för ryttare. Hästar och ryttare påverkar varandra och som ryttare behöver man själv vara symmetrisk och balanserad. Yogan hjälper till att skapa yttre och inre balans, på flera plan, förklarar Linda.
Hon säger att det finns en skillnad i att arbeta med hästar jämfört med människor.
– Fördelen med hästar är att de är här och nu, de är ingen annanstans i huvudet och tänker på vad de ska göra sedan. En häst har inte heller någon placeboeffekt eftersom de inte tänker i två steg som vi människor gör. Det gör att man får ett ganska rakt svar på hur de svarar på behandlingen.