Lilla Arbetets - en nyhet för de minsta

På måndag startar höstlovet för grundskolorna. Då invigs även den nya barnsatsningen på Arbetets museum.

Barnen på Kastanjegårdens förskola var nöjda med besöket.

Barnen på Kastanjegårdens förskola var nöjda med besöket.

Foto: Ida Larsson

Norrköpings kommun2019-10-24 19:00

Men redan på torsdagen fick vi vara med då de första besökarna, barn från Kastanjegårdens förskola, testade utställningen.

– Vi har länge drömt om att bygga en större barnverksamhet. Vi är ett familjemuseum i grunden men det här blir den första riktiga barnutställningen som står länge och inte har något slutdatum, säger Johanna Haverlind, utställningschef.

Hon berättar att museet ofta kan få frågor från föräldrar om det går att komma tillbaka till utställningar som deras barn tyckt har varit roliga, men att de kortare utställningarna ofta hinner försvinna innan familjen kan komma tillbaka. Med den permanenta barnutställningen "Lilla Arbetets" hoppas hon att både familjer och verksamheter kan lockas.

– Vi har ställt iordning ett matsäcksrum och en barnvagnsparkering så vi hoppas att besökarna ska kunna känna att de verkligen kan tillbringa tid här. Hela utställningen är en upplevelsemiljö, säger Johanna Haverlind.

Är det lite som Tom Tits?

– Inte riktigt, det är inte så många experiment. Men man får uppleva med både synen, hörseln och känseln.

Precis som på museet i övrigt är det samhället och arbete som står i fokus. Johanna Haverlind förklarar att utställningen ska väcka en nyfikenhet. Och den verkar få godkänt från Kastanjegårdens barn.

Vad tycker du om utställningen?

– Den är jättebra. Jag gillade båten, för den kan man göra ryk med, säger femårige Zander innan har trycker på en knapp och det puffar ut rök från båtens skorsten.

Att arbete till sjöss är något man kan testa på under den nya utställningen "Lilla Arbetets".
Att arbete till sjöss är något man kan testa på under den nya utställningen "Lilla Arbetets".
Karta: Arbetets museum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!