Vi träffar Viktoria "Vicky" Bohman, 33, i Kungsgårdsgymnasiets ljusa lokaler i Västgötebacken. Vid ett av sminkborden står den guldglimrande pokalen från SM i make up.
– Det kändes så himla kul och skönt att vinna, säger en jublande glad Vicky Bohman. Jag har velat ställa upp i den här tävlingen i flera år. Men det kräver en del engagemang, mod och tid att söka. Nu gjorde jag det äntligen.
Det var lärarkollegan Malin Svensson som påminde och peppade henne att ställa upp. När bara en vecka återstod att söka skickade Vicky in bilder på sminkningar som gav henne en av tio finalplatser.
Tävlingen arrangeras varje år av Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation i syfte att höja kvalitetsnivån, statusen och intresset för makeupartistyrket. Årets final hölls i Stockholm och Vicky åkte dit med två tidigare elever som ställde upp som modeller och två kollegor.
– Vicky är otroligt skicklig på att få ihop helheter. Båda hennes looker var så grymma. Man kände att det skulle att gå riktigt bra, säger Malin Svensson.
Utmaningarna var att skapa en festmakeup med sotiga ögon och en fantasymakeup med "under ytan" som tema. Tävlingens kreativa del var tuff mentalt medan festmakeupen ställde höga krav på produktval, känsla, teknik och precision.
– Det var nervöst och pirrigt. Tiden är knapp, man måste vara fokuserad och inget får gå fel. Att jag undervisar elever om det här hjälpte mig i tävlingen. Sedan var nog min styrka att jag var duktig i båda utmaningarna.
Vicky berättar att hon fick med sig intresset för make up hemifrån. Hennes mamma har drivit egen salong.
– I tonåren märkte jag att jag hade en känsla för färg och form, och såg hur folk kan förbättra sina utseenden med smink. Jag kände i hela min själ att det var det här jag skulle jobba med redan när jag gick i åttan.
Då fanns ingen stylistutbildning i Norrköping, så Vicky gick frisörutbildningen och arbetade på frisörsalong i åtta år. Efter hand utbildade hon sig till makeupartist. Men när hon fick erbjudande om att bli lärare tackade hon ja.
– Jag kände: "Det är det här jag ska göra". Att jobba på salong är mer ytligt, men som lärare har man ett djupt engagemang i eleverna. Man lär inte bara ut. Jag älskar verkligen mitt jobb.
Vad betyder segern för dig?
– Jättemycket. Det ett bevis på att jag kan yrket som jag brinner för. Det visar också mina elever att de har en duktig lärare. Det sätter också stylistutbildningen i Norrköping på kartan.