Kvinnor i 80-årsåldern lurade på pengar

Två kvinnor i Norrköping lurades på lördagskvällen på över 50 000 kronor av en person som ringde och sade sig representera Swish.

Bedragaren som ringde kvinnorna i Norrköping utgav sig vara från Swish.

Bedragaren som ringde kvinnorna i Norrköping utgav sig vara från Swish.

Foto: Jessica Gow/TT

Norrköpings kommun2019-09-15 12:23

Polisen i region öst skriver på sin hemsida att man under lördagskvällen tog emot tre anmälningar om åldringsbrott. Det handlade om tre kvinnor i 80-årsåldern som blivit lurade på pengar. Två av dem bor i Norrköping och en i Strängnäs. 

Det började, enligt polisens presstalesperson Monica Bergström, med att en kvinna i Norrköping vid 18-tiden tog emot ett telefonsamtal från en person som utgav sig för att representera betalningstjänsten Swish. Personen påstod att kvinnan blivit av med pengar från sitt konto. 

Enligt polisen pågick samtalet i flera timmar och under den tiden lyckades personen lura åt sig cirka 50 000 kronor från kvinnan.

Den lurade kvinnan hade en annan kvinna på besök som också blev av med pengar från samma bedragare vid samma tillfälle. I nuläget är det, enligt polisen, oklart hur mycket pengar hon lurades på. Men det ska åtminstone röra sig om flera tusen kronor.  

Två timmar senare – vid 20-tiden – anmälde ytterligare en kvinna i Strängnäs att hon lurats på pengar. Kvinnan som också är i 80-årsåldern hade blivit uppringd av en man, som uppgav att han ringde från hennes bank. 

Han påstod att någon gjort en överföring via swish från hennes konto och att han kunde hjälpa henne att få tillbaka pengarna. Under samtalet som pågick i mellan en och två timmar lyckades han lura åt sig cirka 100 000 kronor, enligt polisen.

– Vi har pratat med personerna under dagen idag, men jag vet inte hur det går med förundersökningarna. Händelserna rubriceras som bedrägerier, säger Monica Bergström, polisens presstalesperson. 

Polisen vill gärna ha in tips om någon har uppgifter som kan sättas i samband med händelserna. 

– Vi har inte fått in några fler anmälningar eller tips. Men mitt råd är: Lägg på luren och ring sedan upp din bank på det sätt som du brukar. Ring inte det telefonnummer som personen uppger, säger Monica Bergström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!