Den kände Norrköpingskrögaren Jerney Kovac har sina rötter i nordöstra Italien, i Triesteregionen. Sedan coronautbrottet sitter han varje dag och följer oroligt händelseutvecklingen i sitt gamla hemland.
– Än är det ingen i min familj eller bland bekanta som har dött i sviterna av viruset. Men jag har en farbror med hjärtproblem, så honom är jag ju lite orolig för just nu, säger han.
Via italiensk tv, media, sociala medier och telefonen håller han kontakt med sin familj och bekanta, men även situationen som helhet. Och det är fasansfulla berättelser han nu får till sig.
– I de regioner som är värst drabbade, som Lombardiet, dör det ju hundratals människor varje dag. Anhöriga får inte ta farväl av de som ligger på dödsbädden. Militärer kommer och hämtar kistorna och kör iväg till andra byar då bårhusen är fulla. Läkare tvingas prioritera vem som ska räddas ... det går inte att föreställa sig.
Han reagerar starkt på kommentarer om att i Italien är det "bara gamla och sjuka som dör".
– Det är som att deras liv är mindre värda. Att de snart ändå skulle dö.
I rapporteringen kring coronaviruset i Italien, som är det land som tillsammans med Kina drabbats allra hårdast, tycker sig Jerney Kovac även se en negativ attityd mot landets invånare.
– Folk ser nedlåtande på italienare. Att de har för dålig disciplin, att de bryter mot karantänsreglerna och så vidare. Det finns de som bryter mot reglerna, och de bestraffas med höga böter.
Enligt Kovac finns det också en uppfattning om att det är den italienska vården som bidragit till att landet fått flest dödsfall i Europa hittills.
– Svenskar tror att vi har så bra vård här hemma, det har ju visat sig vid flera gånger att det inte stämmer. Jag tycker man ska akta sig för att kasta sten i glashus. Vissa delar av Italien är kända för sin goda mat, men också sin välfungerande vård.
– Jag är med i två Facebookgrupper "Italienare i Sverige" och "Svenskar i Italien", i båda de grupperna hyllas den italienska vården före den svenska.
Coroaviruset har enligt Kovac förändrat det hela italienska samhället.
– Italienare är ju väldigt sociala, man går exempelvis alltid på en kvällspromenad. Allt det där är borta nu.
Finns det någon ljusglimt?
– Man griper ju efter varje halmstrå. Dödsfallen gick under söndagen ner något från lördagen (651 mot 793). Men fortsätter det i den här takten så blir det ett trauma utan jämförelse.