Krögare tros ha utnyttjat anställda

En krögare i Norrköping åtalas för människoexploatering och olaga hot. Enligt åklagaren ska han ha tvingat två av sina anställda att arbeta tolv timmar om dagen – helt utan lön.

Norrköpings kommun 31 oktober 2019 17:00

Krögaren, som har suttit häktad som misstänkt för brott sedan den 11 oktober, ska även ha hotat de båda. Vid ett tillfälle uppges han ha hållit ett vapen eller ett vapenliknande föremål framför dem. Andra gånger ska han ha lyft en stekpanna.

 

Åklagaren skriver i stämningsansökan att mannen utnyttjat målsägarnas svåra situation och exploaterat dem i arbete under "uppenbart orimliga villkor".

Målsägarna – en man och en kvinna – hade kommit till Sverige för att arbeta. De kunde inte språket och saknade annan bostad än den som krögaren hade upplåtit åt dem. De har enligt åklagaren hotats med att anmälas till polisen, vilket krögaren hävdade skulle leda till att de kunde utvisas ur landet.

Mannen uppges ha tvingats arbeta elva–tolv timmar per dag, sex till sju dagar i veckan, utan att någon lön betalades ut. Även kvinnans pass ska ibland ha varit uppemot tolv timmar långa. Hon arbetade bara vissa dagar i veckorna, men samtliga helger. Inte heller hon ska ha fått någon lön utbetald.

 

Brotten ska ha begåtts mellan mitten av september och den 3 november 2018.

I åklagarens omfattande bevisning ingår bland annat förhör med ett stort antal vittnen, kontoutdrag och en sammanställning av redovisade löner i krögarens arbetsgivardeklarationer. Krögaren har förnekat brott.

En person som döms för människoexploatering riskerar fängelse i upp till fyra år.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa