Krögare döms till fängelsestraff

En krögare i Norrköping döms för att ha utnyttjat två nyanlända under slavliknande förhållanden i sin restaurang. Straffet blir åtta månaders fängelse.

Krögaren döms för människoexploatering.

Krögaren döms för människoexploatering.

Foto: Pi Frisk/TT/arkiv

Norrköpings kommun2019-12-05 11:48

Krögaren, som är i 50-årsåldern, är den första att dömas för människoexploatering i Sverige. Brottsrubriceringen infördes förra året.

Domen innebär att han får betala sammanlagt omkring 75 000 kronor till den ena målsäganden. Den andra tilldöms en summa på cirka 47 000 kronor.

– Målsägandena var nyanlända i Sverige, saknade all kännedom om svenska förhållanden och var utan bostad. De har vidare utsatts för hot av restaurangägaren. Tingsrätten har funnit att målsägandena därmed varit i en sådan svår situation som träffas av den nya kriminaliseringen, säger tingsfiskalen Rebecca Haenflein, som var rättens ordförande, i ett pressmeddelande.

Eva Wintzell var en av åklagarna under rättegången. Hon är nöjd med domen.

– Jag tycker att den är väldigt välmotiverad, säger hon.

Åklagarna hade yrkat på ett års fängelse, alltså något längre än de åtta månader som tingsrätten kom fram till.

– I huvudsak är vi nöjda med att man har konstaterat att det här var ett vilseledande, att målsägarna har varit i en svår situation och att det har handlat om uppenbarligt orimliga villkor, säger Eva Wintzell.

Vad kan en sådan här dom få för betydelse framöver?

– Det är viktigt för nya utredningar kring det här brottet att få veta hur domstolen ser på det här.

Krögarens advokat Karin Carlsson meddelar att han nu vill se målet prövat i hovrätten.

"Min huvudman kommer att överklaga domen i sin helhet. Han anser att tingsrätten felaktigt dömt honom för brott", skriver hon i ett mejl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!