Kritiken: "Förslaget är mycket dåligt"

Förslaget om att minska bemanningen på demensboenden gillas inte av politiker i oppositionen.

Norrköpings kommun 11 november 2019 06:00

Vänsterpartiet var tydliga i sitt budgetförslag för 2020 om att man inte ska skära i äldreomsorgen. Tjänstemännens förslag om att sänka bemanningsgraden på demensplatser, faller därmed inte i god jord.

– Vi gillar inte förslaget. Det är en neddragning som är omöjlig att göra utan att det märks i verksamheterna. Jag hade ett samtal igår med en undersköterna som sa att de redan går på knäna. Nej, förslaget är mycket dåligt, det kommer att få väldiga konsekvenser, inte minst för den oro som uppstår, säger Ricardo Olivares Miranda, ledamot i vård- och omsorgsnämnden.

Men om man måste spara pengar, hur ska man göra då?

– Det finns pengar i kommunen. Vänsterpartiet har andra förslag där vi fredar den här verksamheten, men det fick vi inte gehör för. Vi kommer att kräva att nämnderna begär förstärkning från kommunstyrelsen.

Även Moderaterna är tveksamma och kommer inte att gå med på förslaget som det ser ut just nu. De vill helst se andra lösningar.

– Situationen är väldigt ansträngd, det är vi väl medvetna om. Men vi vill att man tar ett helhetsgrepp och vänder på varenda sten. Går det att spara någon annanstans, så man påverkar så lite som möjligt i verksamheten närmast brukarna? funderar Anna Sotkasiira Wik (M), andra vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Darko Mamkovic (SD) skriver i ett SMS att det inte går att svara på hur de ställer sig till enstaka besparingar utan att veta hur kvartetten tänker finansiera hela vård- och omsorgsnämndens verksamhet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Insändare: Samlingslokalen får inte längre användas på Lida Kullar - "Det finns inget seniorboende utan gemensamma lokaler och aktiviteter"

Samlingslokalen får inte längre användas på Lida Kullar - "Det finns inget seniorboende utan gemensamma lokaler och aktiviteter"

Han vill ta bort pengarna från flygplatsen: "Det är bara att sluta slänga skattepengar"

Han vill ta bort pengarna från flygplatsen: "Det är bara att sluta slänga skattepengar"

Beskedet: Kommunen vill införa språktest – för de som vill jobba med äldre • Så ska det gå till • Riskerna

Beskedet: Kommunen vill införa språktest – för de som vill jobba med äldre • Så ska det gå till • Riskerna

Debatt: Norrköpings välfärd behöver fler företag – inte färre

Norrköpings välfärd behöver fler företag – inte färre

Insändare: Frustrationen är stor hos både anställda och anhöriga

Frustrationen är stor hos både anställda och anhöriga
Visa fler