Det han talar om kallas ibland för människohandel eller människoexploatering. Alltså när någon utnyttjas i tvångsarbete eller har villkor som är orimliga. Just nu är det aktuellt med ett fall av denna typ av brottslighet i Norrköping. Vi har kunnat berätta att en krögare i Norrköping nyligen åtalades för människoexploatering. Två personer som ses som brottsoffer ska, enligt åklagaren, ha jobbat på en restaurang i Norrköping under slavliknande förhållanden och inte fått lön för sitt arbete.
Nyligen presenterade också fackförbundet Handels en rapport där man säger att det svenska regelverket kring arbetskraftsinvandring är som uppbyggt för missbruk. Den anställde i de här fallen är ofta helt beroende av uppdragsgivaren. Missbrukar denne sin ställning riskerar arbetskraftsinvandraren att utvisas. "Arbetsgivare som bryter mot dessa (regler) ska straffas, inte som idag arbetskraftsinvandraren”, föreslår Handels i rapporten. ”De anställningserbjudanden som de anställda får och som skickas till Migrationsverket ska vara juridiskt bindande", skriver facket.
Polisen Mattias Magnestrand jobbar sedan några år tillbaka med människohandel och framför allt prostitution i Östergötland. Han ser dagligen människor som utnyttjas. Människor som lockats till Sverige under falska förespeglingar.
I sitt jobb har han mött många utsatta personer. En sak många har gemensamt är att de är i beroendeställning på något sätt. De kan vara skyldiga pengar eller deras familj kan vara hotade. Det finns också en misstänksamhet som genomsyrar deras bild av världen. De upplever att man inte kan lita på myndigheterna. Och definitivt inte på polisen.
– Jag pratade med en ung prostituerad nyligen. Efter ett tag så släppte hon på garden. Hon berättade att hon inte talat med en normal människa på flera veckor. Det hade bara varit samtal med hennes torskar. Hon visste inte ens var hon varit och att hon faktiskt kunde polisanmäla den torsk som slagit henne. Man får veta att om man polisanmäler så riskerar man att bli utvisad och det kan vara säkrare att vara här i Sverige som prostituerad än att tvingas åka hem, säger Mattias Magnestrand.
Hans bild är att Östergötland ligger högt upp i denna typ av brottslighet. Länet är i topp på listan med flest sexannonser utanför storstäderna. Bakom dessa ligger oftast prostitution och människohandel.
Men ännu vanligare är att de utsatta finns i vardagliga miljöer, att det är människor som syns runt omkring oss. Som personalen på en restaurang eller tiggaren utanför mataffären.
– Ofta ligger det utnyttjande bakom det här. Jag vet exempelvis att det är vanligt att tiggare får betala för sina platser i Norrköping. Det finns kriminella som tjänar pengar på utsattheten, säger han och berättar att även människor med vanliga jobb utnyttjas.
– Man kommer till Sverige för att skapa sig ett bättre liv och sen får man betala in skatter och arbetsgivaravgifter från sin egen lön. Det ska ju arbetsgivaren se till att det sker. Du bor kanske också hos arbetsgivaren och får betala för det. Då blir det inte mycket kvar, säger han.
Mattias Magnestrand tror att lagstiftningen måste ändras för att det ska gå att komma åt människohandeln. Han menar att den som vittnar ska få någon fördel, kanske få ett uppehållstillstånd.
– Som det är nu är det många som inte törs säga något för att de har så mycket att förlora. Det behöver det ändras på, säger han.