Kranarna i hamnen rena rama konstverken

Vem hade väl trott det? Att hamnkranar kunde vara så vackra? En räd i bildarkivet gav nya favoritmotiv att vila blicken på.

Lossningen av kalksalpeter pågår för fullt i hamnen i oktober 1966.

Lossningen av kalksalpeter pågår för fullt i hamnen i oktober 1966.

Foto: Sigge Wallin

Norrköpings kommun2019-09-23 19:00

Ni följer väl gruppen NT Nostalgi på Facebook? Gör det, många andra är redan med och nu tar vi fart mot 1.500 medlemmar som närmaste drömgräns i sikte. Snart där. Precis som med Strömstaren är det ödmjuka målet för gruppen att gå från omtyckt till dyrkad. Vi rör oss helt klart i den andliga riktningen.

Vilket för oss till Norrköpings hamn. En riktig stad ska ha en rejäl hamn. Det är en gammal sanning. Hamnen är bara en av Norrköpings många tillgångar och framtiden med Inre hamnen ser givetvis oerhört spännande ut.

Men då är förstås hamnkranarna borta. Tyvärr skulle man kanske kunna säga. För kolla bilderna här intill och håll sedan med om att det är en oerhört spännande vy när kranarna skjuter upp mot skyn. En form av konstverk av det mer kraftfulla och sparsmakade slaget om man så vill.

Den som kan sina kranar, ser dessutom snabbt att det genomgående handlar om så kallade vipparmskranar. På den stora dragbilden i topp på sidan, jobbar kranarna med att lossa säckar med kalksalpeter från Helsingborgsångaren Inga Gorthon. Bilden togs i oktober 1966 och totalt lossades 3 000 ton fördelat på 60 000 säckar. Insatsen tog nästan en vecka, med mellan två och fem kranar i tjänst, och i stort sett all lossad konstgödning gick raka vägen från kajen ut till gårdarna runt om Norrköping där en ny odlingssäsong redan höll på att planeras och förberedas. Verksamheten i hamnen beskrevs under den speciella veckan som "livlig" i ett NT-reportage.

Kranarna i hamnen utgör en dramatisk siluett mot de gråa skyarna.
Kranarna i hamnen utgör en dramatisk siluett mot de gråa skyarna.
Karta: Norrköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!