Körde rattfull – på väg till behandlingshem

Trots att mannen hade fått plats på ett behandlingshem kunde han ändå inte hålla sig nykter. Nu döms han till fängelse för en kraftigt berusad färd – på väg till just boendet.

Ett vittne beskriver att den berusade mannen var nära att krocka med en annan bil.

Ett vittne beskriver att den berusade mannen var nära att krocka med en annan bil.

Foto: Pia Larsson/Mostphotos

Norrköpings kommun2019-11-30 20:00

Det var den 2 juni i år som ett vittne såg mannen köra på Kimstadsvägen i höjd med Norsholm. Enligt hennes vittnesmål under rättegången gick färden rejält vingligt och bilen var flera gånger både över i motsatt körfält och ute på vägrenen. Vid ett tillfälle var mannen också nära att krocka med en annan bil.

Polis tillkallades och vid en kontroll visade sig den 46-årige mannen ha en alkoholkoncentration på 1,83 promille i blodet – en bra bit över gränsen för grovt rattfylleri, som går redan vid 1,0 promille. I blodet hade han dessutom spår av både cannabis och tramadol, som också är narkotikaklassat.

46-åringen åtalades därför för både grovt rattfylleri och ringa narkotikabrott. I rätten berättade mannen att han vid tillfället var på väg tillbaka till ett behandlingshem, där han frivilligt hade skrivit in sig på grund av sitt alkoholmissbruk. Han hade under den aktuella helgen haft permission från boendet och berättar att han redan den första dagen hemma drack en hel flaska vodka samt flera öl.

46-åringen menar dock att han var nykter när han körde och säger att eventuell narkotika har han fått i sig av misstag.

Norrköpings tingsrätt konstaterar i sin dom att den andra föraren har lämnat ett trovärdigt vittnesmål som styrker att mannens körning "innebar en påtaglig fara för trafiksäkerheten". Då rätten menar att det saknas förmildrande omständigheter döms den 46-årige mannen nu till två månaders fängelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!