Konstnären som målar sina tavlor med vin

Arianna Grecos konst åldras med värdighet. Likt fint vin. Så målar hon också sina tavlor med vin i stället för i olja eller akryl.

Italienska konstnären Arianna Greco, som målar med vin i stället för med färg, besöker Norrköping.

Italienska konstnären Arianna Greco, som målar med vin i stället för med färg, besöker Norrköping.

Foto: Gunnar Hagberg

Norrköpings kommun2019-10-18 15:30

Stilen kallas för "Arte Enoica" och konstnären Arianna Greco från Apulien-regionen har väckt stor uppmärksamhet hemma i Italien genom sin konst där hon målar på duk med vin i stället för med färg. I veckan har hon besökt Norrköping och bland annat "livemålat" ett motiv som senare lottades ut.

– Jag använder mig av olika sorters vin. Jag hettar upp vinet i olika temperaturer, bränner det nästan, för att få en tjockare konsistens som påminner om färg. Sedan varierar tavlas färger beroende på vinets ålder. Och på samma sätt som vinet åldras och förbättras i flaskan gör det även det på en tavla, berättade Arianna Greco.

– Men man måste jobba på en fin duk. Grov fungerar inte lika bra. Det fina med konst är att alla kan måla med vilken metod man själv föredrar.

Hon har jobbat med den här tekniken sedan 2012 och var innan dess en "vanlig" konstnär. Hon började i liten skala med att dekorera en liten vinbok. Numera reser Arianna Greco jorden runt och deltar vid vin- och gourmetrelaterade events. I Norrköping har krögaren Jerney Kovac ett av hennes verk hemma på väggen. Det var också han som bjöd in henne till sin krog Enoteket härom kvällen där gästerna fick se Arianna Greco i aktion.

När tavlan var färdigmålad lottades den ut bland gästerna.

– En mycket fascinerande upplevelse, säger Jerney Kovac.

– Medan gästerna åt och provade vin målade Arianna inför allas ögon. Det blev ett väldigt fint motiv och hon var själv också mycket nöjd.

Karta: Norrköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!