Kon som satte punkt för slakten

Vad kon hette förtäljer inte historien, men i april 1972 avlivades den sista kon när Norrköpings slakteri på Lindövägen lades ned.

I april 1972, när den här bilden togs, slaktades den sista kon på Farmeks slakteri på Lindövägen.

I april 1972, när den här bilden togs, slaktades den sista kon på Farmeks slakteri på Lindövägen.

Foto: NT-foto

Norrköpings kommun2019-11-04 19:00

En fredagsmorgon i april 1972 avlivades den sista kon på det gamla slakteriet på Lindövägen. Den svartvita kon kom från Korssäters gård i Östra Ryd och blev på sätt och vis historisk. Några veckor tidigare, den 4 april, hade slakteriets samtliga 19 anställda slaktare varslats om uppsägning och ställdes inför tre framtidsalternativ – att fortsätta som slaktare i Linköping, skola om sig till styckare eller ställa sig till arbetsmarknadens förfogande.

Anledningen till slaktslutet i Norrköping var att nybildade livsmedelsjätten Farmek, en sammanslutning av sju slakteriföreningar Mellansverige, ville se rationaliseringsåtgärder. Någon kommentar till slakteriets öde ville inte platschefen i Norrköping, Sven Kroon, ge när NT sökte honom i samband med nedläggningsbeskedet. I stället svarade han att han inte önskade någon publicitet kring det hela och hänvisade till huvudkontoret i Stockholm.

Nedläggningen satte punkt för slakteriepoken på Lindövägen. I stället valde Farmek att satsa på styckning av nötkött i lokalerna. Den 23 augusti 1943 slaktades det första djuret och under många år servade slakteriet till stor del bönderna från Vikbolandet. Slakthusvägen, som viker av från Lindövägen i höjd med Kråkvilan, är det namnmässiga minnet från perioden. De tre interiörbilderna på sidan är alla från visningen när slakteriet var nytt 1943.

Med detta är det på sin plats att tipsa om gruppen NT Nostalgi på Facebook. 

Från visningen av de då nya slakteriet 1943. "Fettsmälteriet med dess moderna maskinella utrustning".
Från visningen av de då nya slakteriet 1943. "Fettsmälteriet med dess moderna maskinella utrustning".
Karta: Norrköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!