Kommunen vill inte sälja tomterna

Arrendetomterna i Slottshagen ligger i ett sådant läge som gör att kommunen inte vill sälja.

Reidar Svedahl (L) är ordförande i samhällsplaneringsnämnden i Norrköpings kommun.

Reidar Svedahl (L) är ordförande i samhällsplaneringsnämnden i Norrköpings kommun.

Foto: Johan Ekfeldt

Norrköpings kommun2019-10-06 08:00

Skälet till att kommunen inte vill sälja arrendetomterna i Slottshagen till småföretagarna och privatpersonerna som nyttjar dem är att kommunen vill behålla marken själv.

– Många har hyrt mark där i många, många år. Nu växer Norrköping och då vill vi behålla all central mark vi kan, för att ha frihet att kunna bestämma vad vi ska ha marken till, säger Reidar Svedahl (L), ordförande i samhällsplaneringsnämnden.

Han minns samhällsplaneringsnämnden möte den 10 september, där Björne Kölvik framförde sitt medborgarförslag om att få köpa loss tomterna och förklarade situationen som företagarna befinner sig i.

– Rent mänskligt vill man göra dem glada, men vi behöver fatta beslut som är för alla 140 000 kommuninvånares bästa. Vi var en helt enig nämnd som avslog medborgarförslaget, säger Reidar Svedahl.

Men vad ska personerna göra, de upplever att de sitter i en rävsax?

– Om du hyr i ett område på mark du inte äger, då måste man som individ kolla igenom vad det kan betyda. Vi som kommun kan inte göra något. Vi har krav att behandla alla Norrköpingsbor på samma sätt och kan inte göra speciallösningar för vissa.

Kommunen har de senaste åren köpt upp en del mark i området, från järnvägsstationen och bortåt. Företagare har fått hjälp av kommunen med att flytta till andra tomter.

Hur länge får företagarna som arrenderar i Slottshagen vara kvar?

– Jag tror ingen kan sätta det årtalet. Men på sikt kan det vara så att de kommer att behöva flytta, säger Reidar Svedahl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!