Kommunen måste anställa tusentals

Kockar, undersköterskor och bibliotekarier är några yrkesgrupper som det väntas vara fortsatt brist på i Norrköpings kommun.

Kommunen behöver anställa bland annat kockar, undersköterskor och bibliotekarier.

Kommunen behöver anställa bland annat kockar, undersköterskor och bibliotekarier.

Foto: Calle Slättengren

Norrköpings kommun2019-09-25 06:00

Kommunen har idag 11 500 anställda med månadslön, de flesta är tillsvidareanställda. Om åtta år beräknas det vara 1 600 fler medarbetare. Det visar kommunens årliga prognos om vilka jobb som krävs för att kommunen ska klara skola, vård och omsorg tillsammans med alla andra uppdrag.

De 1 600 nya jobben beror på att fler händer behövs i främst skola och omsorg. Kommunen räknar med en ökad volym på 1,5 procentenheter varje år de kommande åtta åren. Men ännu fler behöver anställas när redan anställda till exempel säger upp sig eller går i pension. I Norrköping går en kommunanställd i pension i genomsnitt vid 64 år. 

– Skulle fler välja att jobba längre skulle det kunna underlätta. Men det är inte lösningen på problemet med kompetensbristen, säger Anna van Alphen, HR-utvecklare i Norrköpings kommun.

Enligt prognosen som ska presenteras för kommunstyrelsens personalutskott på onsdag krävs fler anställda i kommunen inte minst eftersom andelen barn, ungdomar och äldre ökar.

Och det är just inom läraryrkena och bland undersköterskor flest personer behöver rekryteras, enligt Anna van Alphen.

– Det är en stor utmaning framåt, inte minst vad gäller undersköterskor. Andelen medborgare som uppnår riktigt hög ålder ökar och därmed ökar också vårdbehovet, säger hon.

I Norrköping ökar även andelen barn och unga de närmaste åtta åren visar prognosen. Inom förskolan och grundskolan är behovet av utbildade förskollärare och lärare mycket stort. Utan legitimation kan varken förskollärare eller lärare få ett fast jobb. Ett stort problem för den enskilde läraren, men också för arbetsgivaren – kommunen.

– Vi kommer aldrig i kapp utan måste ofta i brist på legitimerade lärare tillsätta vakanta tjänster tidsbegränsat med obehöriga lärare och sedan lysa ut igen, eftersom vi strävar efter behöriga lärare, säger Anna van Alphen.

Eftersom det inte bara är i Norrköping det råder brist på behöriga lärare byter många jobb mellan kommunerna.

– Vi ser det främst mellan Norrköping och Linköping. Det är en gemensam arbetsmarknad och efter några år i Linköping kommer en del tillbaka.

Är det ett sätt att höja lönen?

– Omsättningen bland lärarna kan bero på många saker. Men det är främst när man byter jobb som man har chans att påverka lönesättningen, så det kan säkert påverka. Det ser olika ut inom olika yrkeskategorier, men när det gäller vissa lärarlöner så ligger en del grannkommuner lite högre än vad vi gör.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!