Kommer ni ihåg klassiska Druvan?

Facebook-gruppen NT Nostalgi växer i rask takt. Gårdagens Norrköping intresserar. Det firar vi genom att gå på populära Druvan.

Klassiska Druvan innan skylten togs ned.

Klassiska Druvan innan skylten togs ned.

Foto: Björn Larsson

Norrköpings kommun2019-09-16 19:00

Veckans nostalgiinslag på Strömstaren går på krogen. Ett kärt nöje för många. Men Druvan är det väl inte många som kommer ihåg längre. Eller?

Byggnaden ligger i alla händelser kvar, även om det var bra länge sedan det gick att ropa in en stänkare där. I sin glans dagar var Druvan närmaste granne till gamla busstationen. Numera är den gamla krogen inramad av ny bostadsbebyggelse.

Druvan invigdes 1929 och den iögonfallande byggnaden ritades av arkitekten Kjell Westin. När Druvan stod färdig – elegant med tempelfasaden utvändigt och väggmålningarna i festvåningen – togs den emot med öppna armar av den hungriga och törstiga Norrköpingspubliken. Föregångaren på platsen, krogen Skuljons, var nämligen ingen höjdare utan lockade framför allt till sig trashankarna och individerna från livets skuggsida. Moa Martinson beskrev Skuljons som krogen där arbetarna från hamnen och fabrikerna söp upp sina redan snålt tilltagna avlöningar.

Druvan var en helt annan sak med mycket gäster, fin matsal en trappa upp och en trädgård där det serverades dragspelsmusik till varmrätten. I slutet av 1970-talet var det roliga slut och Druvan slog igen. Efter det presenterades regelbundet planer på nya krogverksamheter som alla hade det gemensamt att de rann ut i sanden. Jag har själv vaga minnen av satsningen på någon sorts rockklubb i Druvan, där bland annat gurun Ola Hermansson spelade med ett av sina många band från Ceilidh-epoken. Någon som minns bättre?

Elegant skylt som skulle locka gästerna.
Elegant skylt som skulle locka gästerna.
Karta: Norrköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!