Köksmästarna åt ihop för första gången

När de erfarna krögarna väl tog sig tid att träffas blev det en lång sittning med 15 rätter och ännu fler skrönor från köken.

Norrköpings kommun 10 oktober 2019 21:30

Norrköpingskrögaren Jerney Kovac bjöd hem gamla kollegor på en kamratmiddag i Klinga. 

– Välkomna till mitt hem. Här får ni bete er hur ni vill, bara ni inte skär spagettin med kniv, sa värden Jerney Kovac.

Kvällens långa meny gick i italiensk anda, från de inledande friterade risbollarna till den Limocello-spetsade citronsorbeten.

– Jag försökte överraska med maträtter och viner de inte provat tidigare. Det är inte så lätt i det här sällskapet. Att få beröm av det här sällskapet är som att få bästa guldmedaljen. Jag är stolt, sa Jerney som fått riddartiteln av Italiens president för sitt sätt att värna om det italienska köket.

Runt bordet satt många ur Norrköpings tidigare krögarelit. Där var Lars "Kålis" Carlsson (som verkat på Standard Hotell och Peters), Denny Andersson (Standard, Palace), Fredrik Johansson (Guskelov), Mats Carlsson (restaurangskolan), Michael Lindeberg (Stjärnkrogen), Peter Ölander (Peters, President, fotbollandslagets kock och fransk hederskonsul) och Stig Holm (Palace och SH Catering).

– Jag tror inte att de träffats så här tidigare. Det är en idé jag haft några år, sa Jerney.

 

Menyn ringlade vidare över torskrygg med pesto, kalv med tonfisksås, linsstuvning med rödräka, buffelmozzarella, kronärtskocka, hjortfärsbiffar, gratinerad aubergin, med mera. I köket skötte kocken Johan Wallin tillagningen.

Det blev många minnen och skrönor under den långa kvällen. Framför allt lyssnade men till Peter Ölanders resa genom Frankrike och Spanien i köken och i handbollsmålet.

– Jag blev berörd och tagen av hans förmåga att återge sin resa. Peter har varit min inspirationskälla, sa Jerney.

 

Jerney föreslår att kommunen uppkallar en gata i Palacekvarteren efter Lennart Polhammar och ger Peter Ölander en hedersutmärkelse för den grund de lagt för Norrköping som krogstad.

Branschens utvecklingen i Norrköping diskuterades också.

– Den är väldigt positiv. Tidigare fanns några få restauratörer och resten var kött och potatis-kockar. Nu finns flera genomtänkta koncept och dugligt folk i köken. Norrköping är betydligt vassare än Linköping.  

Är det lättare att driva krog i Norrköping i dag än tidigare?

– Ja, i och med att en del idiotiska regelverk från förr har försvunnit. På Spiran, exempelvis, var vi tvungna att ha gardiner för fönstren för att fri insyn kunde utmana förbipasserande till dryckenskap om de såg en flaska vin på bordet. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa