Klottraren blev tagen på bar gärning

Tonåringen ertappades gång på gång med att klottra ner husfasader i centrum. Nu döms han för flera fall av skadegörelse – och en rad andra brott.

Tonåringen ertappades gång på gång med att klottra ner husfasader i centrum.

Tonåringen ertappades gång på gång med att klottra ner husfasader i centrum.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT/arkiv

Norrköpings kommun2019-10-28 06:00

Det var i slutet av våren som den numera 18-åriga mannen kunde kopplas till flera stora graffitimålningar på byggnader i centrala Norrköping. Vid ett tillfälle togs han på bar gärning i city med en sprejburk i hand – och svart färg runt ena ögat. 

Vid ett annat tillfälle ingrep en polispatrull efter att en parkeringsvakt slagit larm om att 18-åringen klottrade på S:t Persgatan.

I många av målningarna återkom samma bokstavskombination. 18-åringen hävdade dock att han endast målat vissa av "taggarna".

– Det finns de som tar efter och skriver samma sak, hävdade han.

Tingsrätten dömer 18-åringen för tre fall av skadegörelse – men bara för en del av det klotter som hittades på byggnaderna. Det innebär att största delen av skadeståndskraven på uppemot 25 000 kronor från fastighetsägarna ogillas. 18-åringen behöver endast betala 1 000 kronor till en av dem.

Han döms samtidigt för ett inbrott i en föreningslokal tillhörande en lokal fotbollsklubb under sommaren 2017, samt för att ha tagit en tröja från en butik i centrala Norrköping tidigare i år.

Till det tillkommer fem fall av ringa narkotikabrott. Det handlar bland annat om innehav droger som amfetamin, MDMA och cannabis.

Angående sitt missbruk uppgav 18-åringen att han var på bättringsvägen, samt att han i dag "känner sig motiverad att få endorfiner av annat än droger".

Påföljden för brottsligheten blir skyddstillsyn, med en särskild föreskrift om vård inom frivården.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!