Klart: Så mycket höjs hyran 2020

2,2 procent. Så mycket högre blir den genomsnittliga månadshyran 2020.

Nästa år höjs hyran med i genomsnitt 2,2 procent.

Nästa år höjs hyran med i genomsnitt 2,2 procent.

Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

Norrköpings kommun2019-12-02 15:45

Efter en tids förhandlingar står det nu klart att hyran kommer att höjas med i genomsnitt 2,2 procent från och med 1 januari 2020.

– Det har varit tydliga och konstruktiva förhandlingar. Sedan finns det alltid parter som vill ha en högre eller lägre procentsats, men jag tycker att det varit bra förhandlingar, säger Lars Löfgren, marknadschef vid det kommunala bostadsbolaget Hyresbostäder.

Varför måste hyrorna höjas?

– Det är mycket som spelar in, som avtalsrörelsen gällande nya löner och högre materialkostnader. Hyrorna måste höjas, då det finns allmänna kostnadsökningar i samhället. Vi vill inte behöva sänka takten på det underhållsarbete vi utför.

Den nya justeringen innebär att hyran för en genomsnittlig lägenhet på cirka 71 kvadratmeter hos Hyresbostäder landar på ungefär 6 700 kronor i månaden, vilket motsvarar en ökning på cirka 143 kronor per månad. Den nya hyran framgår på hyresavin för januari månad.

Ett antal nyproduktioner får en lägre hyreshöjning. Hyran på nybyggda hus på Rambogatan höjs med en procent, medan hyresgäster i Kneippen-kvarteren (Oskarsgatan, Vinkelgatan och på Almgatan) får en hyreshöjning på 0,5 procent.

– Vi gör den bedömningen baserat på att det är nya hus som har mindre behov, säger Löfgren.

Det är parterna inom hyressättningssystemet Rätt Hyra i Norrköping som förhandlat om den nya månadshyran för hyresgästerna. Där ingår Hyresbostäder, Fastighetsägarna, Heimstaden, Lundbergs, HSB, Eklöfs och Magnentus, som nu träffat en ramöverenskommelse med Hyresgästföreningen i Norrköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!