Kan DIF-fansen fira guldet på planen?

Djurgårdens supporterklubb Järnkaminerna kommer med flera tusen åskådare till Östgötaporten – och vill fira på innerplanen.

Spelarna och fansen firar tillsammans. Får DIF göra som MFF gjorde på Östgötaporten 2017?

Spelarna och fansen firar tillsammans. Får DIF göra som MFF gjorde på Östgötaporten 2017?

Foto: Jessica Gow/TT

Norrköpings kommun2019-10-24 08:00

Viktor Adolfsson är ordförande för Djurgårdens supporterklubb Järnkaminerna. Han har väntat på ett SM-guld i ganska exakt 14 år. Lördagen 2 november kan Djurgården knipa ett SM-guld i Norrköping och intresset för att ta sig till Östgötaporten har varit enormt.

– Vi fyllde för ungefär en månad sedan ett tåg på cirka 800 platser på bara en dag. Tyvärr går det inte att få loss ett större tåg. Utöver det är det ett par bussar också, säger Viktor Adolfsson.

Djurgårdens supportrar är väl medvetna om att ett guldfirande på innerplanen inte är tillåtet. Förra året blev Kalmar FF:s säkerhetsansvarige polisanmäld för att polisen inte tyckte att arrangören haft tillräckligt bra kontroll när AIK tog SM-guld på deras arena.

– Jag tycker rent personligen att det är en ganska fin tradition i Sverige och i andra länder att fira tillsammans med spelarna på planen. Jag tycker att den hållning som polisen tidigare haft där man haft överseende med dessa planinvasioner varit rimlig, nu försöker man i stället straffa arrangören på ett sätt som slår alldeles för hårt mot fotbollsrörelsen och de enskilda ansvariga, säger Viktor Adolfsson.

IFK Norrköpings säkerhetsansvarige Johan Schollin säger så här:

– Vi har haft en dialog med polisen om det här, och vill såklart inte bli anmälda. Vi upplever att polisen är medvetna om att vi inte kommer kunna stoppa 4–5000 åskådare som vill in på planen. Vi kommer inte riskera skador på personal eller besökare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!