Invigning av evenemanget "Fångar i rymden"

Under lördagen öppnades grindarna till Norrköpings gamla fängelse när evenemanget "Fångar i rymden" invigdes.

Anx Kupiainen har skapat en ny typ av godisklubbor.

Anx Kupiainen har skapat en ny typ av godisklubbor.

Foto: Jessica Edeson

Norrköpings kommun2019-09-07 21:02

Under lördagens invigning fanns temat klimatförändringar i de olika verken. En som hade illustrerat det i form av en sorts godisklubbor var konstnären Anx Kupiainen.

– Det var en snabb reaktion på ett lagförslag om att man skulle få använda neonikotinoider på svenska sockerbetsfält, vilket är farligt för bin och i och med att de är en av våra viktigaste pollinatörer så kände jag en stark paradox inom mig. Ska vi döda dem vi behöver för att kunna odla? Då kom den här idén upp som självklar -  att göra godisklubbar av det svenska betsockret och att sedan lägga i bin i klubborna som en symbol, säger hon.

Bakom de flera meter höga murarna till fängelset kommer man kunna lyssna på musik, se konst och teater och det kommer också hållas i publika samtal med olika föreläsare.

En av utställarna, Markus Anteskog, har sedan han gick ut Konsthögskolan, 2004, jobbat med utgångspunkt i katastrofer i sin konst.

– Här har jag jobbat med flytande tusch på fiberväv, som man egentligen har under trädgårdsplattor för att bekämpa ogräs.

I sin konst har Markus använt sig av den bibliska personen Lasarus som återuppstått efter att ha varit död i flera dagar.

– Ingen trodde att det skulle vara möjligt att få liv i honom igen och det här har jag fört ihop med min egen erfarenhet av katastrofer och livet. Jag drabbades av en jättesvår stroke 2014 och läkarna sade att jag hade mindre än fem procents chans att överleva. Vi försöker hela tiden värja oss från katastrofer men vi skulle också kunna konstatera att det är en del av den verklighet som vi lever i, säger han.

Och hans intresse för just katastrofer grundar sig också i en fascination av människans framåtsträvan.

– Varje utvecklingssteg framåt kan också vara ett steg närmre katastrofen. Det är dubbelt, säger Markus Anteskog.

Mellan den 7 september och 27 oktober kommer allmänheten kunna besöka fängelset och evenemanget. 

– Dels är den här typen av kulturarrangemang värdefulla i sig för att föra samman människor, men sedan finns det också en symbolik i att det ordnas en kulturfestival i ett fängelse. Att man i en tid när många är väldigt oroliga för framtiden istället kan omvandla symbolen för instängdhet och ofrihet till en plats för kreativa tankar och framtidstro gör att det också finns en kraft i den symboliken, säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande, som var med under invigningen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!