Hyresgäster besvikna efter jätteaffären

Subnova säljer 347 radhuslägenheter i Atrium för över 400 miljoner kronor. Det oroar hyresgäster som ville köpa loss sina hus.

Amastens avsikt är att behålla radhusen i Atrium som hyresrätter.

Amastens avsikt är att behålla radhusen i Atrium som hyresrätter.

Foto: Sara Segraeus

Norrköpings kommun2019-12-01 08:00

I början av sommaren fick hyresgästerna i norra Atrium i Navestad beskedet att de skulle få köpa loss sina radhus. Norrköpings kommun gav grönt ljus för att stycka av tomterna i området, rapporterar tidningen Hem & Hyra.

— Vi ser det här som ett sätt att utveckla området och de här husen passar väldigt bra som egna hem, sa Greger Landstedt, vd på Subnova, i en intervju med tidningen i juni.

Men Subnova säljer nu hela området med 347 radhus till hyresvärden Amasten för 426 miljoner kronor.

– Vi har Norrköping som en ny stad i vår portfölj av fastigheter, men vi äger också fastigheter i Finspång. Det blir nu en naturlig enhet att växa på och även kunna satsa på att bygga nytt, säger Jan-Erik Höjvall, vd på Amasten.

Amasten gör ingen hemlighet av att investeringen sker i syfte att bevara radhusen som hyresrätter. 

Besvikelsen är stor hos hyresgäster vi varit i kontakt med. Jamila Dilsiz har bott i Atrium i 22 år och längtar efter att få äga sitt hus.

– Du kan inte ana inte hur ledsen jag är. Vi ville köpa huset eftersom vi trivs i området, säger hon.

– Vi hade planer för vad vi skulle göra med huset när det blev vårt. Men det är inte bara vi, utan många andra som är arga.

Även en annan hyresgäst som vi varit i kontakt med var inställd på att köpa huset där de bott i två år.

– Vi är väldigt besvikna, säger hon.

– Vi bosatte oss här för att släkten bor nära. När vi fick höra om möjligheten att köpa huset kändes det som det bästa av två världar möttes. Då bestämde vi oss direkt. När jag hade kontakt med Subnova lät det som en fråga om när, inte om, det skulle bli av.

Men för Jan-Erik Höjvall är det ny information att hyresgäster hoppades få köpa sina bostäder.

– Det får jag ta ställning till sedan. Vi har gjort en investering i syfte att ha radhusen som hyresfastigheter. Men om det visar sig finnas ett stort intresse kan vi få återkomma i frågan.

Så ni stänger inte dörren helt?

– Nej, aldrig helt. Men vår avsikt var att ha detta som en förvaltningsenhet och komma in på Norrköpings fastighetsmarknad.

Subnova kommer enligt ett avtal att fortsätta att sköta förvaltningen av fastigheterna i tre år framåt. Greger Landstedt, vd på Subnova, tycker inte att företaget har gått ut med några löften till hyresgästerna om att få möjlighet köpa sin bostad.

– Vi har varit tydliga med att om det skulle bli aktuellt är det en lång process dit, säger han.

Subnova säljer norra Atrium i Navestad till Amasten för över 400 miljoner kronor.
Subnova säljer norra Atrium i Navestad till Amasten för över 400 miljoner kronor.
Karta: Navestadsgatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!