Ny statistik från Förpacknings- och Tidningsinsamlingen visar att majoriteten av de insamlade kategorierna ökade i Norrköping förra året jämfört med 2018. Mest ökar plast med åtta procent, följt av papper och metall med fyra procent. Tidningar och glas minskar med 26 respektive tio procent, förklarar Veronica Foberg Gustafsson, kommunikationschef.
Är minskningarna respektive ökningarna de förväntade?
– Att tidningar minskar kraftigt är en trend helt enligt våra förväntningar och den fortsätter. Minskningen beror främst på förändrade mediekonsumtionsvanor de senaste tio åren. Men det är glädjande att insamlingen av plastförpackningar ökar, eftersom det är där vi har en av de största utmaningarna. Det är alldeles för många plastförpackningar som hamnar i hushållssoporna, där vi inte kan återvinna dem.
Kan du förklara utvecklingen?
– Generellt sett tror vi att ökningen återvinningen av pappers-, plast- och metallförpackningar beror på ett utökat intresse för miljö- och hållbarhetsfrågor. När det gäller plastförpackningar ser vi att det ökar mer i Norrköping – och i hela Östergötland – än i övriga Sverige. En förklaring kan vara närheten till Motala där Svensk plaståtervinning byggt Europas modernaste sorteringsanläggning för plastförpackningar. Det har gjort att återvinning av plast har satts på kartan på ett helt nytt sätt.
Hur blir vi bättre på källsortering överlag?
– För att säkra ett mer hållbart samhälle behöver vi ta tillvara det vi förbrukar och se till att det kan användas på nytt. Vi är duktiga, men har fortfarande en bra bit att gå. Ännu fler förpackningar behöver hamna i återvinningen.
Varför är det så skräpigt på många återvinningsstationer?
– Nedskräpning är en stor utmaning för oss. Tyvärr ser vi en medveten nedskräpning och dumpning i ganska hög utsträckning. De allra flesta vet att återvinningstationerna enbart är till för hushållens tidningar och förpackningar och att det inte är tillåtet att dumpa möbler, kylskåp eller annat avfall där. Det drabbar återvinnarna, vilket är olyckligt. Vi jobbar stenhårt med att hålla rent och har stora kostnader för de extra städinsatser som måste göras för att ta hand om skräpet.
Uppgifter från Förpacknings- och tidningsinsamlingen visar att varje östgöte i genomsnitt lämnade in 62,5 kilo förpackningar och tidningar till återvinning förra året. Den totala mängden skulle ha räckt för att täcka 153 fotbollsplaner.