Hon slutade som lärare och startade eget

Jenny Lindberg var grundskollärare under flera år. När hon hittade yogan blev det hennes sätt att försörja sig på.

För Jenny Lindberg är yoga inte bara ett yrke. Det är också en livsstil.

För Jenny Lindberg är yoga inte bara ett yrke. Det är också en livsstil.

Foto: Roland Klinga

Norrköpings kommun2019-10-07 08:00

Vi möts vid Villa Fridhem. Platsen är viktig för Jenny Lindberg. Hon har samarbetat med anläggningen under många år där hon möter företag och ger klasser i yoga. 

– Jag skulle säga att den här platsen har betytt mycket för mig och utvecklingen av mitt företag. Här har jag skaffat kontakter och här har jag också fått en viktig referens, säger hon.

Jenny Lindberg driver en yoga-studio i Kolmården. Företaget registrerades 2012 och är ett av en handfull företag i Norrköping som specialiserat sig på denna form av hälsa och träning. I hennes studio finns en bredd av yogaformer med olika yogalärare på schemat och man vänder sig till alla från barn till seniorer. Nybörjare och erfarna. Jenny Lindberg möter också företag och finns även i skolvärlden. Hon upplever att intresset har gått stadigt uppåt.

I sin presentation av företaget som hon startade på riktigt 2013 skriver hon: "Yogan är en stor del av mitt liv – det är en livsstil.  Den har lärt mig mer om livet i stort och smått. Yogan är en viktig balans i mitt liv och ett verktyg i att hantera vardagen och den får mig att må så bra".

– Jag var gyminstruktör på World Class under många år och det var där som jag först kom i kontakt med yoga. Det här var 2002. Nu är den både ett jobb och ett sätt att leva, säger hon.

Jenny Lindberg har jobbat som grundskollärare under många år. Grunden för henne är SO-ämnen. Men för ett år sedan slutade hon helt med lärarjobbet. Hon kände också att det inte skulle vara aktuellt att komma tillbaka. Hon var färdig med det, tänkte hon.

– Nu kan jag dock tänka mig att komma tillbaka som vikarie lite då och då. På mina villkor. Jag saknar kanske inte skolan. Men barnen ger energi, säger hon.

Till alldeles nyligen hade hon också en studio inne i centrala Norrköping. Men den är numera stängd. Hon förklarar varför hon tog det steget:

– Det var roligt, spännande och utvecklande för företaget med en yogastudio i stan. Det fanns stor potential i den lokalen med det centrala läget Men baksidan var att det blev många kvällar och fokus på helger och en viss förväntan att jag skulle vara på plats på båda ställena. Barnen är fortfarande relativt små och det blev till slut för mycket tid att var hemifrån. Så jag valde att avveckla den studion, säger Jenny Lindberg.

Hon har idéer om företaget och framtiden och hon har en princip som hon gärna delar med sig av.

– Jag tycker att det är viktigt att utveckla företaget åt olika håll. Jag tycker att det är bra att pröva något som du tror på ett tag, för att senare flytta fokus till ett annat sätt att jobba. Om du har ett öppet sinne så kommer saker till dig i stället för att du jagar efter något. Det passar mig bra att inte alltid göra på ett sätt. Allt är föränderligt. Grunden för mig är alltid att undervisa och dela yoga, men det kan ske på olika sätt säger Jenny Lindberg. 

När hon var ny som företagare hade hon några personer som var bra bollplank. Framför allt inom samma bransch som hon själv är. Hennes man har också varit viktig. Hans erfarenhet av att driva eget var värdefull.

– Handelskammaren och andra nätverksgrupper har också varit en ovärderlig hjälp. Där finns många kunniga och erfarna personer som du kan rådfråga, säger hon.

Vad har varit tuffast med att vara egen företagare?

– Definitivt att få ihop familjelivet. Barnen var små när jag drog igång verksamheten och det påverkade förstås. Men jag har aldrig ångrat att jag tog steget. Det finns en frihet att driva eget som är det bästa. Att få styra över sin egen dag.

Andra nyföretagare berättar om att det är tufft ekonomiskt i början. Jenny Lindberg håller med. Samtidigt så var hennes ekonomiska stöd att hon fortfarande jobbade halvtid i skolan.

– Det var min trygghet då. Jag hade nog inte klarat att bygga upp yogaverksamheten så snabbt utan lärarjobbet, säger hon.

Hon har inga specifika råd till den som vill starta eget. Samtidigt tycker hon att visionen alltid måste ta plats.

– Vill du något, om du har en idé. Testa. Prova. Sen tycker jag att det alltid är bra att se till att man har ett nät av kunder innan man drar igång. Jag byggde upp kontakter under många år innan jag tog steget, säger Jenny Lindberg.

Fotnot: Har du tips på någon annan som också hoppat av sitt jobb för att satsa på sitt eget. Hör av dig till oss på tipsa@nt.se. Gärna med lite bakgrundsinformation om vad personen gjort tidigare och vad den gör nu.

Armbanden är av ädelstenar och halvädelstenar som har olika egenskaper. De kan exempelvis vara lugnande för sinnet.
Armbanden är av ädelstenar och halvädelstenar som har olika egenskaper. De kan exempelvis vara lugnande för sinnet.
Yoga Living

Startades 2012.

Startades av Jenny Lindberg.

Är ett enmansföretag. Är registrerad som enskild firma.

Omsättningen var på över 700 000 kronor för 2018. Omsättningsintervallet grundar sig på den momsredovisning som företaget har gjort kalenderåret 2018.

Företaget erbjuder yogapass till privatpersoner, företag och konferenser.

Anlitas bland annat av Stadium, De Geer-gymnasiet (det individuella valet) och Himmelstalundsgymnasiet. Samarbetar också med Villa Fridhem, Vildmarkshotellet och Mauritzberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!