Hon lämnar SD – kritiserar ledningen

Sverigedemokraternas förre gruppledare i utbildningsnämnden lämnar partiet. "Jag vill inte beblanda mig med de där människorna", säger Madeleine Laine.

Det har varit turbulent hos Sverigedemokraterna i Norrköping. När nu Madeleine Laine har hoppat av är det sex ledamöter som lämnat partiet.

Det har varit turbulent hos Sverigedemokraterna i Norrköping. När nu Madeleine Laine har hoppat av är det sex ledamöter som lämnat partiet.

Foto: TT

Norrköpings kommun2019-11-01 19:30

Madeleine Laine är den sjätte Sverigedemokraten som hoppar av partiet i Norrköping. Hon har, tills innan avhoppet som skedde i september, varit partiets gruppledare i utbildningsnämnden.

– Jag började fundera på att hoppa av redan under våren när Sandra Karlsson hoppade av. Hon var ett viktigt stöd för mig. Jag har inte haft några samarbetsproblem med henne. Tvärtom har hon en värdefull kompetens inom utbildning, säger Madeleine Laine.

För Madeleine Laine var droppen som fick bägaren att rinna över när hon inte blev inbjuden när Darko Mamkovic kallade utbildningsnämndens ledamöter till möte, trots att hon är gruppledare. Han är bland annat partiets ordförande i Norrköping.

– Det var som om jag inte alls fanns. Då fick det vara nog och jag lämnade partiet, säger hon.

Hon ser det själv som att hon blivit utfryst och att det beror på att hon inte stått på Darko Mamkovic sida. Hon förklarar:

– Han är inte intresserad av politik, bara av att få så mycket makt som möjligt. När någon inte stödjer honom ser han till att den petas, säger hon.

Kan du förklara lite närmare?

– Gör man inte som han säger så har man "samarbetssvårigheter". Jag förstår inte hur han kan tycka att jag har det. Han har aldrig träffat mig. Hur kan han då veta det?

Trots att hon lämnat partiet väljer hon att sitta kvar på sin stol i utbildningsnämnden. Hon är själv legitimerad lärare och förklarar varför.

– Jag brinner för frågorna och ser vad som händer på golvet inom skolan. Därför vill jag fortsätta att vara med och påverka, säger hon.

Hon säger att hon inte längre vill kännas vid Sverigedemokraterna. Hon är besviken och säger att hon inte vill beblanda sig med partiet. 

– Jag kommer att byta parti. Men jag vill ännu inte berätta vilket parti det rör sig om, säger Madeleine Laine.

Darko Mamkovic är fåordig i sina kommentarer och svarar inte alls på frågor om sin egen roll eller hur han kan säga att Madeleine Laine har samarbetssvårigheter utan att ha träffat henne. Men han påpekar att det är tråkigt när människor beslutar sig för att bli politiska vildar.

– Det har såklart påverkat oss i vårt arbete då vi hellre hade ägnat oss åt politik. Samtidigt känns det bra att vi nu kan fokusera på det politiska arbetet framgent. Partiet växer starkt både nationellt och här i Norrköping och vi blickar framåt, säger han.

Madeleine Laine kommer att fortsätta med politiken. Men hon vill inte avslöja vilket parti hon byter till.
Madeleine Laine kommer att fortsätta med politiken. Men hon vill inte avslöja vilket parti hon byter till.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!