Het debatt kring ägandet av vägarna

Utan att ens vara ett beslutsärende vållade vägföreningsfrågan debatt i kommunfullmäktige.

Norrköpings kommun vill inte överta huvudmannaskapet från vägföreningarna.

Norrköpings kommun vill inte överta huvudmannaskapet från vägföreningarna.

Foto: Johan Gunséus / TT

Norrköpings kommun2019-11-27 06:00

Under hela hösten har vägföreningarna varit en het fråga - och den lär inte bli mindre het. När Magnus Bengtsson och Olof Carlsson från Samhällsbyggnadskontoret under måndagen presenterade tjänstemannaförslaget var det många politiker i kommunfullmäktige som hade frågor. 

Utan att ens vara ett beslutsärende så blev det debatt. Representanter från vägföreningar på plats ville också ställa frågor, men blev hänvisade till ett informationsmöte som ska hållas den 3 december. Ärendet ska upp på samhällsplaneringsnämnden den 10 december och tekniska nämnden den 11 december.

– Det här är en oerhört komplicerad fråga, men nu måste vi fatta beslut, sa Karin Jonsson (C), ordförande i tekniska nämnden.

Som vi tidigare rapporterat så går Samhällsbyggnadskontorets förslag ut på att kommunen inte övertar vägföreningarnas uppgifter, att kommunen inte ska vara anläggningsansvarig för vägbelysningen samt att alla kommunala bidrag (cirka 11 miljoner om året) dras in.

– Det här hör ihop med att vi måste anpassa oss till vår budget, sa Olof Carlsson avdelningschef för Drift och underhåll.

Enligt Magnus Bengtsson är det cirka 20 000 kommuninvånare, främst i de stora vägföreningarna, som påverkas av kommunfullmäktiges beslut.

– Det är många som omfattas, men med tanke på det är jag förvånad över att det är så få som hört av sig till oss, säger han.

Vägföreningsärendet ska beslutas av kommunfullmäktige nästa år. Lita på att debatten fortsätter då.

Magnus Bengtsson och Olof Carlsson presenterade tjänstemannaförslaget vid måndagens kommunfullmäktige.
Magnus Bengtsson och Olof Carlsson presenterade tjänstemannaförslaget vid måndagens kommunfullmäktige.
Karta: Trädgårdsgatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!