Här var stans allra första pizzeria

När kvarteren Spiran och Hjorten revs, tog bilarna över ödetomterna. Ordningen återställdes i form av Norrköpings första pizzeria.

Jerney Kovac, matintresserad Italienälskare, låg bakom Norrköpings första pizzeria, i Spirans ursprungliga galleria.

Jerney Kovac, matintresserad Italienälskare, låg bakom Norrköpings första pizzeria, i Spirans ursprungliga galleria.

Foto: Gunnar Hagberg

Norrköpings kommun2019-08-31 10:00

Jerney Kovac flyttade till Norrköping med ambitionen att läsa till advokat på Linköpings universitet. Tack och lov – tycker vi som gillar det italienska köket – kom annat emellan.

Som Norrköpings första pizzeria.

– Innan jag började plugga tog jag jobb på Goodyear. Där träffade jag två bröder som pratade om att öppna en pizzeria. De var från Trieste i Italien, inte långt varifrån jag har mina egna rötter i gränslandet mellan Italien och Slovenien. Det bidrog till att jag fick förtroende för dem. Vi fick kontakt och de frågade om jag ville hoppa på projektet. Då fanns det inte några pizzerior i Norrköping.

I oktober 1972 öppnade Pizzeria Spiran i det då nybyggda komplexet som sträcker sig över kvarteren Spiran och Hjorten. Klassisk och traditionstyngd Norrköpingsmark. Redan 1728 fanns Spiran med på kvartersnamnskartan. Namnet Spiran syftade, liksom Kronan, Svärdet och Äpplet, på riksregalierna och just Spiran stod för kungens världsliga makt.

Jerney Kovac blev förstås, om man så vill, Norrköpings förste pizzakung.

– Jag var i alla fall den förste som serverade pizza i Norrköping. Och den förste som kunde göra riktig cappuccino och espresso, säger han och vill själv hellre kalla sig för pizzapionjär än för pizzakung.

– Efter en tid, vid årsskiftet 1974–75, köpte jag ut båda bröderna och drev Spiran vidare på egen hand. De öppnade pizzerior på andra håll i landet och det var svårt att hålla igång samarbetet av praktiska och geografiska skäl. Vi trodde att marknaden var mättad i Norrköping i och med att det fanns en pizzeria. Vi kunde inte ana att det fanns utrymme för så åtskilligt många flera.

Mycket riktigt fick Spiran efterföljare inom något år. Capri öppnade vid Nya torget hösten 1973 och därefter följde Wivex, Lyktan och Fontana di Trevi i rask takt. Numera är det länge sedan vi tappade räkningen över exakt hur många pizzerior det finns inom Norrköpings kommun. Hundra? Tusen? Ännu flera?

– Vi hade aldrig behövt oroa oss, säger Jerney Kovac.

– Trots den ökade konkurrensen hade vi minst lika mycket att göra som när vi var ensamma. Och egentligen var det inte överraskande. Vi anade att det skulle bli succé för pizzorna i Norrköping. Den första pizzerian i Stockholm, Pizzeria Opera, hade tidigare tagits emot väldigt väl och även i Norrköping var folk snabba med att älska våra pizzor och italienska pastarätter.

Det blev, får man tro, aldrig någon advokat av Jerney Kovac. Hans särställning som Norrköpings ledande ambassadör för det italienska köket och för italiensk matkultur i stort smäller naturligtvis betydligt högre. Numera får han utlopp för italiensk matlagning på egna krogen Enoteket och evangeliet om Italiens förträfflighet sprids bland annat via kurser, resor och regelbundna framträdanden i Radio Östergötland. I radion pratar Jerney Kovac pasta så att snålvattnet rinner om lyssnaren.

När pizzerian öppnade, var Spiran en liten galleria som ärligt talat inte var fulländad ur ett besökar- och användarperspektiv. Liten, trång, undangömd och knappast något under i fråga om trivsel. Dagens gigantiska och luftiga gallerior i utkanterna är smidigare, om än mindre personliga.

– Vi och Teddys smörgåsar var först att öppna i Spiran, minns Jerney Kovac.

– När IFK mötte Roma 1982 kom hela Roma-truppen med Falcao och de andra stjärnorna på besök. Jag var tolk åt dem under deras dagar i Norrköping och efteråt fick jag ett fint brev från Romas president Dino Viola där han tackade mig för att jag var en så fin representant för Italien utomlands. Det betydde mycket, inte minst som jag har varit Roma-supporter sedan barnsben och sprang på Olympiastadion i Rom så mycket jag kunde när jag var liten och Roma spelade hemma.

Numera är det snabbmaten som dominerar kostutbudet i Spiran-komplexet, även om just pizzorna har lämnat arenan. Och så Filmstaden förstås. Nästan alla Norrköpings biosalonger – Cnema står sig stark på sitt håll – samlade under ett och samma tak. Finsmakaren laddar närmast för att avnjuta "Once upon a time in Hollywood" i en av salongerna. Under eftertexterna kan man minnas ungdomens första capricciosa på samma plats.

Den svartvita bilden på uppslaget, "Då-bilden", togs i början av september 1968. Artikeln handlade om de stora variationerna på markpriser som rådde i stan. För kvarteren Spiran och Hjorten hade SIAB betalat 790 kronor per kvadratmeter. Dyrast i hela Norrköping.

2019. Två gamla anrika kvarter har blivit ett sedan Spiran, med bland annat Filmstaden och P-huset, kommit att dominera den här delen av Gamla Rådstugugatan. Om fasaden är vacker? Tja, det kan väl vara en smaksak.
2019. Två gamla anrika kvarter har blivit ett sedan Spiran, med bland annat Filmstaden och P-huset, kommit att dominera den här delen av Gamla Rådstugugatan. Om fasaden är vacker? Tja, det kan väl vara en smaksak.
Fakta

När vi uppmärksammade kvarteren Spiran och Hjorten i september 1968 handlade artikeln om den stora skillnaden på markpriserna i Norrköping. SIAB fick, exempelvis, betala 790 kronor per kvadratmeter för gatumarken utmed Hospitalsgatan, som numera utgörs av Filmstaden. Som en tydlig kontrast kostade en kvadratmeter mark i kvarteret Amerika vid Lindövägen bara tio kronor. Ju längre bort från centrum desto billigare, var förhållandet som rådde.

Karta: Spiran
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!