På fredagsförmiddagen togs det första spadtaget för Martin & Serveras storlager utanför Åby. Platschefen Charlotta Gromulski fick hjälp med spaden av Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande, och Nils Rydh, projektansvarig på fastighetsbolaget Wilfast. Målet är att skapa branschens mest konkurrenskraftiga och hållbara logistik.
– Som vi längtar efter nya lokaler. Dagens utrymmen är från 1960-talet med allt vad det innebär, förklarar Charlotta Gromulski.
Huset blir 31 000 drygt kvadratmeter stort, får ett fryslager på mer än 5 000 kvadratmeter samt förfogar över en takhöjd på uppskattningsvis tio–elva meter. Närheten till E4 blir en fördel, med tanke på att 100–150 lastbilar i veckan lämnar företagets lastkajer på Blygatan med varor för 8 000 kundleveranser ut till restauranger och storkök. Till andra fördelar hör en modern arbetsmiljö och för verksamheten bättre anpassade lokalytor.
Lars Stjernkvist gratulerade företaget till den klimatsmarta tillväxten. Bolaget har funnits länge i Norrköping och är en betydande arbetsgivare med 450–500 anställda beroende på säsong.
– Jag vet att företaget nu behöver allt tänkbart stöd för att kunna rekrytera chaufförer när man expanderar. Förhoppningsvis är det någonting vi kan hjälpas åt med genom att till exempel bygga ut chaufförsutbildningarna. Vi vill naturligtvis att Martin & Servera utvecklas ännu mer.
Charlotta Gromulski får sista ordet:
– Äntligen kan vi sätta igång! Det är välkommet!
Det nya lagret utanför Åby förväntas stå invigningsklart hösten 2021.