Redan i oktober 1972 öppnade Jerney Kovac Norrköpings första pizzeria. Sedan dess har han ägnat yrkeskarriären åt att sprida den italienska matkulturen. På tisdagen blev han uppmärksammad och belönad för sina insatser i det italienska kökets tjänst. Tony Anello från Accademia Italiana della Cucina överräckte det så kallade Giovanni Nuvoletti-priset i samband med en lunch hos Jerney Kovac själv.
– Vi är väldigt restriktiva med priset, förklarade Tony Anello från den italienska matakademiens Stockholmsavdelning.
– Priset är reserverat för den person, restauratör eller organisation som väsentligt bidrar till kunskap och utveckling av det äkta och traditionella italienska köket. Jerney har under alla sina verksamma år uppfyllt alla kriterier på ett seriöst sätt.
Jerney Kovac, som nu driver Enoteket i Norrköping, tackade och tog emot.
– Ett erkännande och jag känner mig stolt, sa han.
– Jag upplever mig samtidigt som en ambassadör här i Sverige för italienska smaker och traditioner. Jag drivs av en passion i köket och det tror jag är en nödvändighet om man ska lyckas. Italiensk mat handlar till stor del om historia och traditioner också.
Tony Anello, som flankerades av akademikollegorna Iwa Anello samt Lena och Claes Collin under utdelningen, passade också på att ge en känga till den svenska restaurangbranschen.
– Tyvärr har väldigt få aktörer kunskap och respekt för det äkta italienska köket.
Jerney Kovac sågs alltså som ett undantag.