Här tar de emot ett ton med mysterier

Världens största ufo-arkiv bor på Ljuragatan, men i 14 olika lokaler. Nu vill stiftelsen bakom arkivet flytta.

Ett ton material till arkivet ska nu packas upp och sorteras av Clas Svahn och hans kollegor.

Ett ton material till arkivet ska nu packas upp och sorteras av Clas Svahn och hans kollegor.

Foto: Ida Larsson

Norrköpings kommun2019-10-22 20:00

Det är inte alldeles lätt att driva ett stort arkiv, lägger man till att arkivet är uppdelat i många lokaler blir det svårare.

– Just nu så fungerar det, med sammanlagt 550 kvadratmeter i 14 lokaler. Men det är ganska otympligt att ha det så, säger Clas Svahn, ordförande i den ideella stiftelsen Archives For the Unexplained som driver arkivet.

Han beskriver arkivet som "alltid fullt" och inte blir det mindre fullt efter tisdagens leverans av ett ton material som nu skeppats från Oregon, USA. Clas Svahn uppskattar att de behöver minst det dubbla i yta för att säkra arkivets framtid. Och för att öppna ett ufo-museum.

– Vi behöver en speciell lokal för att få det att fungera. Vi räknar inte med att det ska bli någon snabb lösning utan vi ser att det kanske tar ett par år att hitta rätt, säger Clas Svahn.

I september hade de kommunen på besök och förhoppningen är att kunna få hjälp från kommunen med att hitta en lokal, eftersom stiftelsen tror att ett ufo-museum även skulle bidra till att öka turismen till Norrköping.

– Tyvärr är det inte så att kommunen har en massa tomma lokaler som vi kan ta över. Men skulle det dyka upp något som kan passa oss så kommer de att höra av sig. Vi letar så klart även själva också, tittar på olika typer av lokaler för att sondera terräng och fundera på vad som skulle kunna passa, säger Clas Svahn.

Att arkivet har vuxit sig stort beror på att det doneras stora mängder material, från hela världen. På en vecka är det inkomande leveranser både från USA och Tyskland. Och Clas Svahn har själv nyligen kommit hem från en resa till England där han säkerställt att ufo-samlingar sparas till eftervärlden. 

– Vi jagar aktivt så att saker och ting inte försvinner. Ofta är det arkiv och samlingar som länge stått i på en vind eller i en källare någonstans i världen men där den aktiva kanske har gått bort. I stället för att de slängs tar vi hand om dem. Om vi redan har materialet i vår samling säljer vi dubbletterna via vår webbshop och vinsten går tillbaka till stiftelsen.

 Även om stiftelsen väldigt gärna vill få nya lokaler, så räknar de med att det också blir väldigt jobbigt.

– När de bytte rör i husen vi är i nu så flyttade vi arkivet fram och tillbaka mellan de olika lokalerna under två års tid. Det var ett enormt företag då och idag har vi ett ännu större arkiv, så själva flytten ser jag inte fram emot, säger Clas Svahn och skrattar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!