Här planeras för ny butik och restaurang

Det finns långt gångna planer på att öppna en matbutik med mat från all världens hörn i Mios tidigare lokaler i Ingelsta.

Mellan XXL och Dollarstore kan det bli en ny matbutik om ett par år.

Mellan XXL och Dollarstore kan det bli en ny matbutik om ett par år.

Foto: Hanna Petersson

Norrköpings kommun2019-09-25 18:00

– Vi förhandlar fortfarande med hyresgästen, så därför kan jag inte avslöja vilket företag det handlar om, säger Lennart Sten, vd för Svenska Handelsfastigheter som äger fastigheten genom dotterbolaget SHF Silvret 3&8 AB.

Mios tidigare lokal intill XXL och MediaMarkt har stått tom i omkring ett års tid, efter det att möbelföretaget flyttade till egna lokaler närmare Ingelsta Handelscentrum i den södra delen av handelsområdet. 

Lennart Sten säger att det finns fler möjliga hyresgäster till lokalerna, men att man helst vill se en matbutik som hyresgäst. Dessutom med en restaurang.

– Det är vår ambition för vi ser att det skulle vara bra för handeln i det här området av Ingelsta. Det här är en butik vars koncept inte finns i Östergötland ännu.

Butiken är tänkt att vara på en yta på omkring 4 000 kvadratmeter. Utöver det finns utrymme för lager och en restaurang.

Går förhandlingarna i lås och ändringarna i detaljplanen godkänns kan den nya matbutiken och restaurangen öppna någon gång under 2021, enligt den utredning Svenska handelsfastigheter låtit göra.

I samma utredning har det räknats på hur mycket omgivande handel påverkas. För butikerna i nordvästra delen av Ingelsta bedöms den tänkta etableringen vara positiv.

I området finns stora mataffärer som Ica Maxi, Willys och City gross. Förra sommaren stängdes Coops stormarknad. Efter ett par år väntas butiken kunna sälja livsmedel för mellan 200 och 250 miljoner kronor. Något som kan påverka övriga butiker i området, med ett tapp på som mest fem procent av omsättningen.

I utredningen, som gjort av Niras, beräknas försäljningen från den nya butiken till 90–95 procent ha kunder från Finspång och Norrköping, allra flest från Norrköping.

– Livsmedelshandeln växer fortfarande så övrig handel med dagligvaror kommer inte att utarmas, säger Lennart Sten.

Han räknar med att förhandlingarna med den nya matbutiken ska vara klara kring årsskiftet.

– Ungefär samtidigt som den nya detaljplanen blir klar.

Samtidigt ökar befolkningen i Norrköping. De närmaste femårsperioden väntas Norrköpingsborna bli 6 000 fler. Även Finspång räknar med befolkningstillväxt. E-handeln påverkar dagligvaruhandeln så att tillväxten av den senare ökar i blygsam takt – uppskattningsvis 0,4 procent per år i fasta priser, enligt utredningen. Tillväxten drivs ändå av befolkningsökningen och beräknas bli en procent per år i dagligvaruhandeln.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!