Här kan det byggas nytt i området

På måndag väntas kommunfullmäktige fatta beslut om detaljplanen för nya förskolan i Hageby.

Politikerna ska fatta beslut som kan innebära att en ny förskola byggs här.

Politikerna ska fatta beslut som kan innebära att en ny förskola byggs här.

Foto: Christer Andersson

Norrköpings kommun2019-09-29 08:00

Antalet förskoleplatser i Hageby behöver ökas på sikt. Därför har samhällsbyggnadskontoret arbetat fram en detaljplan som politikerna ska fatta beslut om under måndagens kommunfullmäktige. Förskolan ska innehålla fyra avdelningar som tillsammans kommer att ha plats för maximalt 80 barn. 

Utbildningskontoret har uttryckt önskemål om att den nya förskolan ska kunna erbjuda barnomsorg även nattetid, så kallad nattis. Det har tidigare funnits ett nattis i Hageby, men i nuläget saknas det.

– Det har varit vår utgångspunkt att det ska finnas ett nattis Hageby, det är många i området som har behov av barnomsorg nattetid och det är en bra service om kommunen kan erbjuda det, säger Oskar Aldén, lokalstrateg på utbildningskontoret. 

De är ännu inte fastslaget om den nya förskolan kommer att innehålla ett nattis. Det bestäms utifrån behov sett till hela kommunen. Definitivt beslut ska tas innan bygget upphandlas.

Under arbetets gång med detaljplanen har en rad synpunkter kommit in. Bland annat har boende i området oroat sig över att trafiksituationen kommer att öka, när föräldrar ska hämta och lämna sina barn vid förskolan. Gator som kommer att få ökad belastning gäller främst Dragaregatan, Muraregatan, Mamregatan och Hyvlaregatan.

– Det är klart att trafiksituationen kommer att förändras till viss del men inte i sådan utsträckning att vi kommer att behöva se över trafiksituationen i området. Förskolan ligger också så till att man kan hämta och lämna sina barn gåendes eller med cykel, många är inte bilberoende i området, säger Lisa Nyström, mark- och exploateringsingenjör, som arbetat med detaljplanen.

Boende i området har också uttryckt oro över eventuella sättningar i marken som kan ge sprickor i fasaden vid pålning. Marken där förskolan ska byggas består av lerjord.

– Det är en oro man ska ta på allvar, men det finns åtgärdsprogram att följa vid bebyggelse. Byggherren, Norrevo i det här fallet, ska sätta upp vibrationsmätare och de ansvarar för att besiktiga närliggande fastigheter. Det finns inget som tyder på att det skulle vara olämpligt att bygga här, det går att bygga på ett säkert sätt om man följer de lagar och regler som finns, säger Lisa Nyström. 

Om detaljplanen vinner laga kraft, ska Lantmäteriet göra en avstyckning av tomten. Först därefter kan Norrevo, som är byggherre, lämna in en ansökan om bygglov och bygget upphandlas. Byggtiden beräknas till 18 månader.

Politikerna ska fatta beslut som kan innebära att en ny förskola byggs här.
Politikerna ska fatta beslut som kan innebära att en ny förskola byggs här.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!