Här hittades en dold skatt från 50-talet

Fynden i förrådet resulterar nu i en vintageavdelning. "Jag kan fortfarande inte fatta det", säger Elsie Andersson på Willes El.

Elsie Andersson står mellan alla de fynd som man hittade i förrådet på Willes El. Nu säljs föremålen i en ny vintageavdelning.

Elsie Andersson står mellan alla de fynd som man hittade i förrådet på Willes El. Nu säljs föremålen i en ny vintageavdelning.

Foto: Eva Jensen

Norrköpings kommun2019-09-04 06:00

För 91 år sedan öppnade K Wilhelmsson butik i hörnet av Gamla Rådstugugatan och Prästgatan. Sedan dess har Willes El försett Norrköpingsborna med lampor i dess alla former.

På onsdagen skrivs ett nytt kapitel i den gamla butikens historia – då öppnas nämligen en vintageavdelning. Bakgrunden är lite speciell.

– I samband med att vi tog över butiken 2017 gick vi igenom förrådet. Där hittade vi en massa lådor fyllda med föremål, säger Elsie Andersson, som driver affären tillsammans med sin man Johan.

Det var inte vilka föremål som helst, skulle det visa sig. Vi snackar golvlampor, armaturer och glas från 50-tal till och med 70-tal. En del kommer från glasbruk som exempelvis Reijmyre, annat kommer direkt från Italien och är signerade olika mästare i Milano.

– Till skillnad från annan vintage så är det här ju inte begagnat. Det är nytt, fast gammalt, säger Elsie.

Totalt rör det sig om cirka 1 500 föremål som Elsie och Johan nu packat upp och ställt i en del av butiken som tidigare bara användes till förråd.

– Vi har fått hjälp med att värdera lamporna. Men jag vågar inte säga vad allt kan vara värt. Men en armatur i gjutjärn har till exempel blivit prissatt till 10 500 kronor.

Förrådsfynden tros härstamma från Eskil Johanssons tid, han drev butiken 1954–1989.

– Jag kan fortfarande inte fatta det, att vi kunde hitta alla de här dyrgriparna i lådor i förrådet, säger Elsie.

Hon räknar med att vintageavdelningen kommer att kunna drivas i två år.

– Sen får vi se vad vi gör av utrymmet.

Den här lampan från Italien kostar 10 500 kronor.
Den här lampan från Italien kostar 10 500 kronor.
Karta: Willes Elektriska i Östergötland AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!